Statele Unite înregistrează o inflaţie de 6,8%, cea mai mare din ultimele patru decenii.
Inflaţia din Statele Unite a ajuns la 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani, în contextul creşterii cererii de consum, dar şi al blocajelor din reţelele de aprovizionare, generate de pandemie, informează publicaţia The Wall Street Journal.
Conform cifrelor furnizate vineri de Administraţia de la Washington, indicele preţurilor de consum a avut o creştere de 6,8% în noiembrie comparativ cu aceeaşi lună din 2020.
Aceasta este cea mai mare rată a inflaţiei înregistrată în Statele Unite în ultimii 39 de ani. În octombrie, rata inflaţiei a fost de 6,2% în SUA, în creştere cu 0,9% faţă de luna precedentă.
Cererea pentru consum este în creştere în Statele Unite, dar volumul produselor este afectat de blocajele din reţelele internaţionale de aprovizionare, generate de restricţiile asociate pandemiei.
Preţurile vehiculelor, chiriilor şi curselor aeriene sunt în creştere. La energie, unele tarife par să se stabilizeze, dar carburanţii au fost majoraţi cu 6,1% în ultima lună.
"Cifrele inflaţiei generează temeri pe care nu le-am mai simţit de câteva decenii", afirmă Allen Sinai, analist privind strategii economice la grupul de consultanţă Decision Economics Inc.
Analistul crede că, în pofida ratei mari a inflaţiei, există semnale bune privind creşterea economică. "Avem creşteri uriaşe ale consumului. Mulţi oameni găsesc locuri de muncă. Cererea este mare. Politica monetară este lejeră, iar stimulentele fiscale sunt fără precedent în istorie", subliniază analistul citat de Mediafax.
Când zona euro se confruntă cu cea mai puternică inflaţie din istoria ei, când preţurile din Germania şi Spania cresc cu cel mai accelerat ritm din ultimii 30 de ani, Banca Centrală Europeană asigură lumea că noiembrie este vârful şi că de acum încolo scumpirile vor încetini.
De aceea, spun oficialii băncii centrale a zonei euro, instituţia nu trebuie să intervină pentru a frâna inflaţia. Alte bănci centrale din Europa, în principal cele din est, din economii care nu folosesc euro, au acţionat prin creşterea dobânzilor. Însă chiar vor încetini scumpirile atât de mult încât consumatorii să-şi permită să uite din nou de noţiunea de inflaţie? Se vor mai întoarce preţurile mici?
Analiştii spun că odată cu venirea iernii, criza energiei din Europa, care contribuie la actualele scumpiri, se va agrava. Se vor scumpi şi îngrăşămintele chimice, ceea ce va face mai scumpe alimentele. Iar penuriile globale şi criza din transportul mărfurilor pe mare sunt departe de a se fi încheiat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu