Senator PSD: Șeful Aviației Civile a părăsit țara în ziua tragediei din Apuseni

radu catalin
radu catalin

Cătălin Radu, șeful Direcției Generale Aviație Civilă, are un rol vital în schema instituțională de intervenție în cazul unor situații de urgență generate de un accident de aviație civilă. Potrivit senatorului PSD Daniel Savu, directorul general al structurii subordonate Ministerului Transporturilor a părăsit România luni după-amiază.

[caption id="attachment_415907" align="alignleft" width="310"] Foto: replicaonline.ro[/caption]

Șeful Aviației Civile este cel care coordonează Centrul Operativ al Ministerului Transporturilor în situații de urgență. Potrivit HG 741/2008, există trei paliere de intervenție în cazul unui accident de aviație precum cel petrecut luni în zona Beliș - Scărișoara: generare alarmă, control și decizie. Rolul Centrului Operativ este acela de "control", el având misiunea de a "informa operativ" ministrul Trasporturilor și Comitetul ministerial cu privire la producerea unui accident aviatic.

Radu Cătălin a fost absent din spațiul public de la producerea tragediei din Apuseni. Informația că acesta a plecat din România  a fost prezentată de senatorul PSD Daniel Savu, care a spus, vineri, la România Tv, că șeful Aviației Civile ar fi zburat din țară la o oră de la producerea accidentului. Savu a apreciat că se impune demisia lui Radu Cătălin. "Sunt absolut responsabili (cei din conducerea Direcției Generale Aviație Civilă - n.r) prin faptul că nu au fost în stare să localizeze în 10 minute avionul", a declarat parlamentarul.

Conducerea Comitetului Operativ al MT trebuie lăsată pe mâinile unui înlocuitor, dacă șeful Aviației Civile este plecat din țară sau nu poate, din alte motive, să exercite funcția. Până la acest moment nu au existat explicații oficiale în acest sens.

Cine este Radu Cătălin

În 2006, buzoianul Radu Cătălin a fost numit Inspector Şef al Inspectoratului Aviaţiei Civile, unitatea responsabilă cu investigarea accidentelor din aviaţia civila precum şi cu implementarea sistemului de raportare obligatorie/voluntară al evenimentelor din aviaţia civilă, potrivit site-ului Autorității Aeronautice Civile din România.

Un an mai târziu, în mai 2007, Radu era numit în funcția de director General al Aviaţiei Civile Române, în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, iar din Decembrie 2008 a fost ales Vice-Preşedinte al EUROCONTROL şi membru al Comitetului de Coordonare ECAC. În Iulie 2009 el devine Focal Point ECAC pentru activităţile de Siguranţă Aeriană.

La 1 ianuarie 2011, Cătălin Radu a fost ales Preşedintele Conferinței Europene a Aviației Civile (ECAC), iar cu ocazia Adunării Generale a ECAC din Iulie 2012 acesta a primit un nou mandat în această funcție, care îi expiră în 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel