Se schimbă Codul Muncii? Senatorii vor contract de muncă fără număr minim de ore

Ar putea fi introduse contractele de tip "zero" şi "la cerere" / Foto: Pxhere
Ar putea fi introduse contractele de tip "zero" şi "la cerere" / Foto: Pxhere

Se pregăteşte un set de modificări la Codul Muncii pentru eliminarea numărului minim de ore. Dacă va trece de cele două Camere, noua legislaţie îi va da angajatului chiar şi dreptul de a refuza uneori să muncească.

Parlamentarii social-democraţi şi cei liberali au în plan să aducă modificări Codului Muncii şi să implementeze contractul "Zero". Mai precis, 36 de senatori din partea Partidului Social Democrat au depus, săptămâna trecută, un proiect de lege, prin intermediul căruia urmează să se înregistreze schimbări substanţiale în domeniul muncii. „Contractul zero este acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil” explică senatorii social-democraţi. Conform acestui proiect, în cazul în care angajatorul doreşte ca angajatul să se prezinte la locul de muncă pentru a-şi îndeplini anumite atribuţii prevăzute de contract, este obligat să îi comunice acestuia intenţia sa cu un interval de timp înainte. În acelaşi timp însă, noua legislaţie propusă de parlamentarii de la PSD le dă angajatorilor „dreptul de a angaja personal salariat cu contract de zero ore, munca fiind prestată doar la cererea angajatorului”, notează evz.ro

Cât munceşti, atât primeşti

Potrivit iniţiatorilor, drepturile salariale de care se vor bucura angajaţii vor fi identice cu cele dintr-un contract standard şi „se vor acorda proporţional cu timpul efectiv lucrat, conform numărului de ore consemnate de către angajator în pontaje, raportat la drepturile salariale stabilite pentru programul normal de lucru”. Asemenea contractului obişnuit de muncă, şi „contractul zero ore va oferi beneficii de bază de securitate socială, inclusiv plata concediilor de maternitate sau paternitate, concediu de odihnă şi asigurări de sănătate”.

Liberalii propun contractul de muncă "la cerere"

O iniţiativă asemănătoare a fost înregistrată şi de parlamentarii Partidului Naţional Liberal. Cu câteva săptămâni în urmă, PNL a depus un proiect de lege cu privire la “contractul individual de muncă la cerere”. Contractul de muncă “la cerere” reprezintă contractul în baza căruia salariatul prestează activitate pentru şi sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele şi în intervalul orar stabilite de către angajator, cu condiţia înştiinţării în scris a salariatului în termenul stabilit în contract, dar care nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activităţii pentru care este solicitat. Angajatorul are obligaţia de a garanta în plată salariul aferent numărului de ore prestate de către salariat, dar nu mai puţin de salariul aferent unui număr de cel puţin 32 ore/lună. Contractul individual de muncă ”la cerere” poate fi utilizat doar în domenii ca agricultură, vânătoare şi servicii anexe; activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate sau alte activităţi recreative şi distractive. Salariatul încadrat cu contract de muncă la cerere se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, scrie Profit.ro. Inițiativa prevede și amenzi cuprinse între 5.000 și 30.000 pentru neresepctarea drepturilor și condițiilor de muncă stabilite.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel