Sâmbăta Morților. Moșii de iarnă 2018. Cea mai ușoară rețetă de colivă

Ema Apostu / 09 feb 2018 / 15:17 Salveaza PDF Comentarii

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte sâmbătă, 10 februarie, pe cei adormiți, marcând astfel „Moșii de Iarnă”. 

Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

În această zi în biserica sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Coliva este preparatul care nu trebuie să lipsească din coşul pregătit pentru biserică.

Ingrediente:

500 g arpacaș
350 g zahăr
350 g nuca
6 pliculețe zahar vanilat
5 lingurite coajă de lamâie
100 g stafide
1 pachet zahăr pudră pentru ornat.

Mod de preparare:

Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (faţă de orez, pentru colivă ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş).

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte”.

Între timp, se alege nuca, se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

Adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte. Dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide etc.

[citeste si]







loading...
VOTEAZA ARTICOLUL

TOP STIRI CELE MAI...


loading...







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.
Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

n-nxt.12