România a preluat de la Austria Preşedinţia Consiliului miniştrilor mediului din UE

România a preluat, vineri, Preşedinţia Consiliului miniştrilor mediului din Uniunea Europeană (UE) de la oficialii din Austria, pe agenda prioritară a autorităţilor de la Bucureşti aflându-se schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, biodiversitatea şi managementul apelor, a anunţat Ministerul Mediului.

La evenimentul cu caracter simbolic, organizat la Bruxelles, au participat viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi ministrul Turismului şi Sustenabilităţii din Austria, Elisabeth Köstinger. 'Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru a realiza obiectivele noastre comune în avansarea negocierilor pe dosarele legislative şi asigurarea unei bune reprezentări la nivel internaţional', le-a transmis ministrul Gavrilescu omologilor săi din statele membre UE, în cadrul prezentării priorităţilor Preşedinţiei României. La rândul său, Köstinger a punctat că, 'în numele Preşedinţiei austriece, doresc mult succes României în exercitarea mandatului. Vă asigurăm de întreg sprijinul nostru'.

O perioadă de șase luni

Începând din data de 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de şase luni, ministrul român al Mediului va prezida şi coordona lucrările Consiliului miniştrilor mediului, cu sprijinul Secretariatului General al Consiliului. În acest context, Preşedinţia României va avea ca domenii prioritare: schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, biodiversitatea şi managementul apelor. Potrivit sursei citate, pe schimbări climatice, 'eforturile vor fi concentrate asupra organizării unui dialog cuprinzător şi structurat care să contribuie la formularea viziunii comune a UE asupra unei strategii pe termen lung care să stimuleze acţiunile climatice şi o transformare durabilă a economiilor noastre'.

De asemenea, se va avea în vedere pregătirea poziţiei Uniunii pentru sesiunea de negocieri internaţionale de la Bonn, din iunie 2019. În acelaşi timp, în domeniul dezvoltării durabile, România va acorda o atenţie sporită punerii în aplicare a Agendei 2030, va coordona participarea activă a UE şi a statelor membre la cea de-a patra sesiune a Adunării Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA-4) care are loc la Nairobi în perioada 11 - 15 martie 2019 şi va aborda subiectul gestionării durabile a substanţelor chimice. 'Totodată, alături de celelalte state membre, vom avea ocazia de a promova viziunea UE pe acest subiect, cu ocazia Conferinţei trilaterale a Convenţiilor relevante (Basel/Rotterdam/Stockholm), în Geneva, în perioada 29 aprilie - 10 mai 2019', menţionează ministerul de resort. Pe biodiversitate, Preşedinţia României urmăreşte să faciliteze o dezbatere ministerială privind consolidarea cadrului de acţiune post-2020 pe această temă, ţinând seama de provocarea realizării obiectivelor Aichi şi de necesitatea de a face mai mult în acest domeniu.

Întâlniri în primul semestru al anului 2019

În plus, România va coordona participarea activă a UE şi a statelor membre la importante întâlniri internaţionale care au loc în primul semestru al anului 2019, precum cea de-a 18-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia CITES (Sri Lanka, 23 mai - 3 iunie 2019) şi cea de-a şaptea sesiune plenară a Platformei Interguvernamentale privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (Paris, 29 aprilie - 4 mai 2019). În domeniul managementului apelor, autorităţile de la Bucureşti îşi propun ca, pe durata celor şase luni de preşedinţie la Consiliul miniştrilor mediului din UE, să avanseze cât mai mult negocierile pe cele două dosare legislative privind apa potabilă şi reutilizarea apei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel