Reversul medaliei evoluției economiei. Adrian Negrescu: Mare parte dintre firmele din România vor îngheța investițiile în acest an

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Economistul Adrian Negrescu spune că mare parte dintre firmele din România vor îngheța investițiile în acest an.

Economistul Adrian Negrescu spune că mare parte dintre firmele din România vor îngheța investițiile în acest an din cauza provocărilor fiscale și incertitudinilor tot mai mari privind evoluția economiei.

"Mare parte dintre firmele din România vor îngheța investițiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale și incertitudinilor tot mai mari privind evoluția economiei. Asta arată rezultatele unui barometru de opinie în rândul investitorilor, dezvoltat de Frames, la comanda Sierra Quadrant", a scris Adrian Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Un an dificil din punct de vedere economic

Barometrul de opinie la care face referire Adrian Negrescu este o cercetare la care au participat 1023 de antreprenori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din economie și la care 2 din 3 respondenți au declarat că nu vor deschide noi linii de business și investiții în 2025. Cei mai mulți dintre oamenii de afaceri chestionați (82%) consideră că 2025 va fi un an dificil din punct de vedere economic.

"2025 va fi anul în care multe dintre companii vor miza pe prudență, pe securizarea investițiilor și consolidarea business-ului. Investițiile se vor concentra, în principal, în zonele care pot aduce rezultate rapide, focusul fiind pe menținerea unui cashflow dinamic.

În marea lor majoritate, marile proiecte investiționale vor fi trecute pe hold, în așteptarea unor răspunsuri concrete mai ales în privința politicii fiscale ale noului guvern. Introducerea taxei pe stâlp, controversele legate de posibila creștere a impozitului pe profit, a schimbării modului în care vor fi taxate proprietățile industriale, în general temerile legate de apariția unor noi taxe pe business au generat un comportament prudent din partea investitorilor", arată concluziile cercetării, potrivit Frames.

Ce măsuri au în vedere antreprenorii

Potrivit sursei citate, principala măsură avută în vedere de antreprenori vizează optimizarea costurilor operaționale, invocată de 82% dintre cei chestionați. Este vorba de costurile de producție și cheltuielile logistice în principal, printre care și cele generate de funcționarea afacerii (chirii, costuri de birou, achiziții de mobilier, tehnică de calcul, utilități etc.)

"O altă măsură invocată de majoritatea antreprenorilor (67%) vizează restucturarea portofoliului de servicii/produse. Limitarea cheltuielilor neesențiale pentru core-business-ul companiei și focusarea pe produsele/serviciile care aduc cel mai ridicat volum de vânzări/profit vor deveni prioritare. Un alt element esențial, invocat de 53% dintre investitori vizează asigurarea unei linii de finanțare de urgență, un fel de plasă de salvare financiară în caz de nevoie.

Cei mai mulți mizează pe liniile financiare deschise la bănci dar un procent din ce în ce mai mare vizează colaborarea cu fondurile de investiții devenite tot mai active în piața românească și care vin cu dobânzi și condiții mai flexibile decât cele oferite de bănci", mai arată concluziile barometrului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel