Raportul MCV va cuprinde conflictul din CSM, după ce Hăineală a mers la Bruxelles

haineala
haineala

Președintele CSM, procurorul Oana Hăineală, se pare că merge pe urmele europarlamentarilor PDL,  care găsesc motive de a face rău României în forurile europene. Aflată marți la Bruxelles, Hăineală nu a pierdut timpul și a prezentat conflictul din ultima perioadă din CSM. În urma aceste vizite, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că e de aşteptat ca problema conflictului de la CSM să fie reflectată în raportul MCV din ianuarie.

Președintele CSM, Oana Hăineală, s-a aflat, marți,  pentru câteva ore la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu fostul procuror general, Codruța Kovesi și din câte se pare și cu Monica Macovei, dar  și cu alți oficiali ai PE. Miercuri, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene  declara pentru Mediafax că: "Suntem la curent cu problema de la CSM, dar nu pot comenta asupra unor subiecte punctuale. Cred că e de aşteptat ca această problemă să fie acoperită de raportul MCV". El a adăugat că raportul se va concentra mai mult asupra progreselor făcute în ultimele şase luni în domeniul justiţiei, dar şi asupra îndeplinirii celor 11 angajamente politice asumate de premierul Victor Ponta şi menţionate în precedentul raport din 18 iulie 2012.

"Procedura nominalizării Procurorului General şi al procurorului-şef al DNA va fi de asemenea menţionată în raport. Nu vom comenta asupra numelor înaintate, ci procedura", a spus Gray.

 Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat luni, printr-un comunicat, că procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale, iar soluţia pentru depăşirea crizei fără precedent declanşată de alegeri este demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală, ales şef CSM

Potrivit standardelor internaţionale, preşedintele unui Consiliu judiciar ar trebui să fie judecător, în considerarea garanţiilor absolute de independenţă pe care le are, afirmă Secţia pentru judecători a CSM, care invocă Avizului nr. 10 (2007) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), au arătat judecătorii din CSM. Procurorul Oana Schmidt Hăineală, desemnată preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, că nu este o opţiune demisia sa din funcţie, aşa cum a cerut majoritatea membrilor Secţiei de judecători a CSM, neexistând niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel