Protestatarii din Pungești se bat cu jandarmii: Chevron suspendă activitatea la Siliștea

Manifestanții anti-gaze de șist din comuna vasluiană Pungești s-au luat la bătaie cu jandarmii care nu permiteau accesul în curtea amenajată de Chevron în perimetrul unde vor să înceapă explorarea gazelor de șist, potrivit Adevărul. Peste 500 de locuitori ai comunei și persoane din alte județe ale țării protestează împotriva deciziei companiei americane de a începe căutarea resurselor neconvenționale.

UPDATE: Chevron a trimis un comunicat în care își exprimă poziția oficială și anunță suspendarea activităților la Siliștea:

Chevron confirma astazi suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a activitatii protestatarilor. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu a fost posibil astazi. Respectam dreptul oamenilor de a-si exprima opiniile, insa credem ca acesta trebuie exercitat in limitele legii. Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale. Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam ________

Conform Mediafax, protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.

Un tânăr din rândul protestatarilor a fost trimis la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în jurul orei 13:00, cu o ambulanță SMURD. Acesta susține că a fost agresat de forțele de ordine.

Câțiva manifestanți au fost ridicați de forțele de ordine și conduși la dube pentru a de explicații. Protestatarii care s-au întins pe șosea au fost ridicați de jandarmi și duși pe marginea drumului.

Protestele s-au desfășurat în mod pașnic o bună perioadă, dar mai apoi bătrâni, femei şi copii au sărit la bătaie împotriva jandarmilor, aruncând şi cu petarde. Forţele de ordine folosesc sparyuri lacrimogene şi au format un lanţ uman în jurul parcelei de pământ pe care Chevron ar urma să instaleze prima sondă de explorare.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: "Jandermeria apără hoţia", "Jos Guvernul", "Trădătorii", "Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel