Proiectul de HG privind prețurile la medicamente criticat de TOȚI la participanții la dezbatere

Toți participanții la o dezbatere a unei hotărâri de guvern au criticat actul nromativ supus discuțiilor.  Asociaţiile de pacienţi, producătorii de medicamente, farmaciştii au cerut miercuri, într-o dezbatere publică, retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru preţurile maximale ale medicamentelor.

 'Dacă veţi continua politica de ieftinire a preţurilor la medicamente, noi, pacienţii, nu vom mai avea nici medicamente scumpe, nici medicamente ieftine. Vreau să ştiţi că noi, pacienţii, nu suntem de acord cu propunerea de HG pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o! (...) Vorbesc acum în numele COPAC şi al pacienţilor cu boli cronice: vă solicităm să retrageţi acest proiect de lege şi să vă aşezaţi la masa dialogului alături de noi, pacienţii, ca să construim un proiect viabil. Vă rugăm să înţelegeţi că nu mai acceptăm nicio reducere de preţ, pentru că ne lăsaţi fără medicamente. Facem turism în ţările vecine să ne cumpărăm medicamente', a afirmat Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Producătorii români, revoltați de clawback

La rândul său, directorul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Laurenţiu Mihai, a spus că se opune categoric proiectului de metodologie de preţuri, care 'nu aduce nimic bun'. 'În lipsa unei discuţii despre clawback, nu putem vorbi despre preţuri', a spus Laurenţiu Mihai.

Iulian Petre, din partea Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, a afirmat şi el că proiectul 'nu face bine' şi a cerut retragerea lui. 'Rar mi-a fost dat să văd atâta unitate în pharma. Ieftinirea medicamentelor în 2015 a dus la creşterea exporturilor paralele şi la dispariţia multor medicamente din piaţa românească. O altă ieftinire, ce credeţi că va aduce?', a declarat Radu Răşinar, reprezentantul unei firme de medicamente. 'Actuala metodologie nu face decât să îngrădească accesul pacienţilor la tratament şi încalcă drepturile constituţionale. Dorim să comunicaţi mai departe că atât pacienţii, cât şi distribuitorii, farmaciştii şi producătorii se opun acestui act normativ. Mă raliez solicitării retragerii acestui act normativ şi sunt de acord cu poziţia colegului Laurenţiu Mihai. Aceasta este o improvizaţie şi nu o dezbatere publică', a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu. La rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Cristina Pricop, a spus că pacienţii sunt 'uitaţi cu desăvârşire', farmaciile, distribuitorii şi producătorii 'complet ignoraţi', iar bugetul de stat va fi păgubit de câteva zeci de milioane de euro prin aplicarea noii metodologii.

Retrageți acest document!

'Vă rugăm să retrageţi acest document! Vă rog să ne respectaţi, aşa cum şi noi vă respectăm pe dumneavoastră!', a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Secretarul de stat în MS Ioana Ursu a declarat, la finalul dezbaterii, că va prelua solicitările şi le va prezenta la minister şi în Guvern. 'Voi prelua totul, mă duc înapoi la minister să discutăm inclusiv la nivel de Guvern. În momentul de faţă, eu trebuie să mă duc să vorbesc. (...) În condiţiile în care decizia guvernului anterior a fost că pun acest articol în aplicare şi pe ei ar trebui să îi întrebăm, pentru că şi ei au făcut nişte studii. (...) În momentul de faţă ar trebui ca între două rele să mergem pe cel mai mic', a susţinut secretarul de stat. Potrivit acesteia, proiectul îşi propune să aducă predictibilitate, stabilitate pe piaţă, dar şi claritate.

'Am ajuns la concluzia că, uitând-ne pe ordinul de preţuri, am văzut undeva la 16 schimbări pe el în interval de şase ani, unele mai mici, altele mai mari şi atunci am spus că este neapărată nevoie să stabilizăm piaţa. Este o decizie importantă - preţurile medicamentelor maxime ne privesc pe toţi, sunt preţurile de intrare în România pentru medicamentele pe prescripţie. Vrem o predictibilitate şi vrem să fie clar ce facem mai departe. Preţurile noastre de intrare în România dictează ce fac alte instituţii importante din stat, precum Casa Naţională, respectiv Ministerul Finanţelor. Ca atare, s-a ajuns ca acest ordin de ministru să devină HG şi o vrem asumată la nivel de Guvern. HG reglementează preţurile maximale. Nu reglementăm preţurile de rambursare. Preţurile maximale pentru medicamentele pe bază de reţetă, nu pentru OTC-uri. Acest ordin mai face să regleze preţul de intrare, cum se face diminuarea preţului şi cel mai important - ce se întâmplă anual la corecţie', a mai susţinut reprezentantul MS, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel