Preţul aurului în România a atins un maxim istoric, de 178,2 lei pe gram. Astfel, gramul de aur este mai scump cu 8 lei. Principalul motiv este acela că investitorii cumpără masiv aur.
Faţă de luna iulie, creşterea este de peste 20 de lei, cea mai mare valoare din această lună înregistrându-se pe 18 iulie, de 155,9 lei pe gram. În acelaşi timp, faţă de luna august 2010, preţul aurului în România a urcat cu aproape 50 de lei.
În aceste condiții, decizia BNR de acum cinci ani, de a nu mai cumpăra nici un gram din aurul extras pe teritoriul României, se vede că a fost una nefericită. Decizia de atunci a dus la închiderea exploatării de la Roșia Montana. La vremea respectivă, BNR specifica că mai bine ar cumpăra metalul prețios de pe piața externă, deoarece metalul galben este mai ieftin și nu mai este nevoie să plătească nici TVA.
România, prin rezervele de care dispune, poate produce cât Finlanda, care extrage circa 11 tone de aur pe an, fiind și cel mai mare producător de aur din Europa. Dar cum exploatarea de la Roșia Montana este închisă din 2006, aceasta fiind concesionată companiei Gold Corporation, firmă controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român are 19,31% din acţiuni, prin Minvest Deva, este greu de crezut că în perioada următoare se va mișca ceva.
De altfel, proiectul naște și în momentul de față dezbaterii aprinse chiar și în actualul Guvern.
Conform datelor vehiculate chair de către Gold Corporation, este vorba despre o cantitate de circa 300 de tone de aur și de 1. 500 de tone argint care ar rezulta în urma exploatării timp de 20 de ani a unei părți a minereului de la Roșia Montana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu