EXCLUSIV  Polonia și Portugalia, lecție pentru România. Adrian Negrescu: Acolo este o ieftinire reală, nu ce face statul român

FOTO: Freepik @kwangmoop
FOTO: Freepik @kwangmoop

Am discutat cu Adrian Negrescu, consultant economic, despre sistemul economic al industriei alimentare.

VEZI A DOUA PARTE A INTERVIULUI AICI: Românii au ajuns să meargă la hypermarket ca la muzeu. Adrian Negrescu: Ce este fenomenul shrinkflation

Cum comentați profiturile care au crescut foarte mult în domeniul industriilor alimentare în timp ce nivelul de viață a scăzut?

Adrian Negrescu: ”Creșterea profitului trebuie privită din perspectiva inflației cu care ne confruntăm. Dacă tăiem inflația vedem că profiturile nu sunt la fel de mari precum erau acum câțiva ani pe fondul creșterii economice când românii cumpărau cu cărucioarele mâncare din magazine. Consumul, principalul motor al economiei a scăzut foarte mult, iar evoluția cifrei de afaceri din comerț trebuie pusă în perspectiva avansului costurilor de producție.”

Care ar fi soluțiile pe care ar trebui statul să le ia? 

Adrian Negrescu: ”Soluțiile sunt practicate de câțiva ani de alte țări. Polonia și Portugalia au redus TVA-ul la 0% pe produsele de bază. Practic statul și-a redus taxele pe mâncare forțând astfel ieftinirea lor. Acolo este o ieftinire reală. În antiteză, statul român și-a crescut taxele pe mâncarea sănătoasă, pe produsele BIO. Noi am pus gaz pe focul creșterii de prețuri. Iar produsele românești nu sunt competitive datorită prețului curentului, companiile românești plătind cel mai scump curent din UE. De asta importăm mai mult, pentru că e mai ieftin să imporți decât să cumperi de la producătorii locali.”

De unde ar acoperi statul banii, dacă ar tăia TVA-ul la alimentele de bază? 

Adrian Negrescu: ”Soluțiile există, statul român nu este capabil să acceseze 15 miliarde de euro în fiecare an din evaziune fiscală. Acolo este principala cheie a rezolvării acestei probleme. Dacă statul ar reuși să colecteze eficient taxele, ar fi suficienți bani pentru toate sistemele publice: sanitar, educațional etc. Pentru asta e nevoie de oameni capabili care să intervină. Soluția cea mai simplă a autorităților este să crească taxele. Asta nu rezolvă problema, ba mai rău, efectul este invers, încasările la buget scad, este o lege a economiei care arată că antreprenorii vor căuta întotdeauna să plătească mai puțin către stat.”

Întrebat dacă nu scuzăm o ilegalitate atunci când spunem că e normal ca aceștia să caute mereu să plătească mai puține taxe decât cere statul, Adrian Negrescu a răspuns:

”Este o metodă economică prin care încerci să-ți optimizezi cheltuielile prin decizii adminstrative, perfect legale. Orice companie din România atunci când face optimizare fiscală o face sub auspiciile unor firme de audit, prin experți contabili care știu prin metode financiare și administrative să reducă cheltuielile. Companiile nu sunt făcute să plătească taxe statului, rolul unei companii e de a face profit. Și profitul contează acum mai mult decât oricând în condițiile inflației.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel