Specialiștii consideră descoperirea un pas important în drumul spre limitarea infectării cu virusul HIV. O pilulă împotriva infecției cu acest virus, care este deja prezentă pe piața mondială, s-a demonstrat ca fiind o armă aproape la fel de importantă ca prezervativul în prevenirea infecției cu HIV, conform unui studiu internațional de proporții.
Mulți dintre tineri au avut cel puțin un moment în care s-au văzut în situația de a face sex neprotejat, mai ales din rândul bărbaților gay sau bisexuali. De aceea, studiul a pornit de la această minoritate sexuală, în rândul căreia se consideră că procentul de promiscuitate și relații sexuale neprotejate este mai mare, dar va fi extins asupra populației generale. Pilula anti-HIV poate fi soluția pentru aceste situații izolate, dar ea trebuie combinată cât mai mult posibil cu folosirea prezervativului, care rămâne cea mai sigură metodă de protecție. Dozele zilnice de Truvada scad riscul de infecție cu 44% atunci când sunt combinate și cu folosirea prezervativului, consiliere și alte servicii de prevenție. Cei care iau pilula în mod frecvent, urmărind strict sfaturile medicului, ajung la o protecție chiar mai mare, de până la 73%. Pilula, o combinație între tenofovir și emtricitabină, protejează corpul de infectarea cu HIV exact ca în cazul pilulelor pentru malarie. Studiul a fost efectuat pe 2.500 de subiecți din Peru, Ecuador, Brazilia, Africa de Sud, Tailanda și SUA (San Francisco și Boston). Locurile de proveniență au fost alese după cele mai mari procente de infecție cu HIV. Peste 40% dintre participanți au primit bani pentru sex cel puțin o dată. Toți participanții vor folosi pilula timp de 18 luni, ca extensie a studiului.
Succesul poate fi asemănător și în rândul heterosexualilorCercetătorilor le era frică înainte de inițierea studiului că pilulele anti-HIV vor oferi o falsă senzație de securitate și îi vor face pe bărbați să renunțe la folosirea prezervativului. Mare le-a fost, însă, surpriza când au observat că lucrurile s-au întâmplat tocmai invers, procentul sexului neprotejat scăzând semnificativ. Rezultatele sunt un pas important care poate influența în sens pozitiv declinul epidemiei de HIV în rândul acestei minorități sexuale, este de părere dr. Kevin Fenton, directorul departamentului de prevenție SIDA al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA. Acesta avertizează că e posibil ca rezultatele studiului să fie diferite în cazul relațiilor heterosexuale, motiv pentru care se vor realiza noi studii în această privință.
Prețul pilulei este restrictivÎn ciuda rezultatelor pozitive, prețul pilulei anti-HIV este unul pe care nu și-l poate permite oricine. În SUA, pilula costă de la 5.000 la 14.000 de dolari pe an, dar, în unele țări mai sărace, unde este vândută ca medicament generic, prețul poate să ajungă la 39 de cenți pe zi. Este a treia victorie în lupta cu HIV într-un an. În septembrie 2009, cercetătorii anunțau testarea unui vaccin, pe care acum îl îmbunătățesc, și care a protejat cu succes infectarea a 3 persoane în cadrul unui studiu ce a avut loc în Tailanda. În luna iulie a acestui an, un studiu din Africa de Sud a arătat că un gel vaginal oferă o protecție de până la 50%.
Știrea vine în același timp în care UNAIDS (programul Națiunilor Unite de luptă împotriva SIDA) a anunțat că epidemia globală de HIV-SIDA încetinește. Noile cazuri de infecție cu HIV au scăzut cu aproape 20% în ultima decadă. Aproape 33 de milioane de oameni trăiesc cu HIV în momentul de față la nivel mondial. Specialiștii spun că declinul de cazuri noi de infecție se datorează în principal folosirii prezervativului. Până și liderul de la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea, a renunțat recent la refuzul vehement de a accepta prezervativul ca metodă de combatere a epidemiei, declarând că folosirea acestuia reprezintă un rău mai mic decât infectarea partenerului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu