EXCLUSIV  Piața cryptomonedelor - noul Caritas. Adrian Negrescu: Cum evităm aceste țepe și cum investim eficient

Fotografie de la Crypto Crow/ Pexels
Fotografie de la Crypto Crow/ Pexels

Am discutat cu expertul în economie, Adrian Negrescu despre cryptomonede, cum ne ferim de țepe și cum să ne îndreptăm către metode de investiții mai sigure. 

Cum comentați faptul că Bitcoin a crescut până la 60.000 de dolari?

Adrian Negrescu: ”Este rezultatul unor fonduri deschise pe piața americană care au dat un fel de siguranță celor care investesc în acest tip de cryptomonede. Sunt decizii ale autorităților americane care nu au avizat practic funcționarea Bitcoin, nu i-au stabilit o valoare anume, pur și simplu i-au dat posibilitatea de a investi prin intermediul bursei pe această monedă. Aceasta monedă, Bitcoin, precum și celelalte cryptomonede, nu au nimic în spate, nici active, nici valori imobiliare, nu au nimic altceva decât încrederea investitorilor. E un fel de piramidă investițională, iar realitatea arată că aceste cryptomonede, ca și jocurile de tip Caritas din anii 90 se bazează doar pe încredere în momentul de față. Din punct de vedere al utilizării Bitcoin, deocamdată sunt prea puține opțiuni pentru a le folosi în viața de zi cu zi.”

Este posibil ca în viitorul mediu spre depărtat, metodele non-tradiționale de banking precum cryptomonele să le înlocuiască pe cele tradiționale?

Adrian Negrescu: ”Pentru metodele de plată internaționale, este posibil, pentru ca ele se dezvoltă, iar unele dintre operațiuni nu necesită să fie legate de o monedă FIAT(Fiat currency este  un tip de monedă care nu este susținută de o marfă fizică, cum ar fi aurul sau argintul. Valoarea monedei fiat provine din relația dintre cerere și ofertă și stabilitatea guvernului emitent, nu din valoarea unei mărfi care o susține. Majoritatea monedelor de hârtie moderne sunt monede fiat, inclusiv dolarul american, euro și alte monede majore la nivel global). În viitor inclusiv monedele artificiale se vor diversifica, vom putea plăti în baza unui credit social, unui credit virtual, generat de comportamentele noastre de plată, de modul în care câștigăm banii și cum îi cheltuim în viața de zi cu zi. Ne îndreptăm din păcate spre o lume bancară digitalizată, în care valoarea financiară a fiecărui om va fi reprezentată de un scoring care îi va da acces sau nu la instrumente bancare. Credite decise dintr-o apăsare de buton, care nu se vor traduce neapărat în bani fizici ci în opțiuni de cumpărare a unor servicii și produse.”

Asta îmi seamăna foarte mult cu ce se întâmplă în China, cu al lor Social Credit Score, e adevărat?

Adrian Negrescu: ”Da.”

Cum se apără românii de țepe din domeniul crypto?

Adrian Negrescu: ”Oamenii nu trebuie să creadă în îmbogățirea de pe o zi pe alta, și în mitul banilor făcuți ușor, pentru că de când e lumea asta aceste lucruri nu generează bunăstare pe termen mediu și lung. Dar, sfatul meu este ca oamenii să fie prevăzători pentru că la fel de mult cum s-au apreciat aceste monede, așa se pot și deprecia.”

În ce pot investii totuși oamenii ca să fie mai siguri?

Adrian Negrescu: ”Investițiile variate sunt, din punctul meu de vedere, sigure dar asta depinde și de apetitul de risc. Celor care le este frică să riște banii la bursă sau să învestească prin fonduri de investiții, să folosească titlurile de stat. Aceasta este cea mai sigură metodă pentru a câștiga bani din investiții, mai ales că titlurile de stat nu sunt însoțite de taxe. 

Cei care au curajul de a pierde capital și de a câștiga mai mult decât o dobândă, sfatul meu este să încerce să își diversifice portofoliul. Să aibă și acțiuni pe bursă, și fonduri de investiție străine, să încerce să se ducă și pe zona de imobiliare, nu neapărat să cumpere cât să investească în proiecte de dezvoltare imobiliară sigure. Dar cheia este diversificarea, pentru că pe unele părți câștigi pe altele pierzi, dar să ai întotdeauna de unde să acoperi deoarece suntem într-o economie foarte volatilă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel