Pesta porcină africană. ANSVSA a anunțat cât s-a cheltuit pentru despăguburi

ANSVSA a anunțat valoarea despăgubirilor pentru cei care au rămas fără porci din cauza pestei porcine africane.

Valoarea despăgubirilor plătite celor afectaţi de pesta porcină africană se ridică, în prezent, la 222.060 de lei, până la această dată fiind finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

"În ceea ce priveşte despăgubirile acordate celor afectaţi de pesta porcină africană, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, cu o valoare totală de 6.789.410 lei. Dintre acestea, până în prezent, au fost plătite 84 de dosare, cu valoare totală de 222.060 de lei. De asemenea, se află în curs de finalizare evaluarea unui număr de 681 de dosare", a menţionat Brănescu.

 "Au fost eliminaţi" 123.411 porci

Acesta a prezentat situaţia la zi a cazurilor de pestă porcină, precizând că, până în prezent, "au fost eliminaţi" 123.411 porci.

"Situaţia actualizată la zi a PPA: avem în acest moment în evoluţie 781 de focare în diferite faze evolutive, în 10 judeţe, fiind afectate 165 de localităţi. Din aceste focare, 11 sunt în exploataţii industriale, unul este într-un abator iar un alt focar se află într-o exploataţie de tip A. Avem, de asemenea, confirmate, 40 de cazuri la mistreţ. În total, până în acest moment, au fost eliminaţi 123.411 porci", a spus şeful ANSVSA.

El a menţionat că, până la ora actuală, în cele 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, precum şi în exploataţiile de tip A au fost ucişi 73.351 de porci.

"În zona de sud-est au fost afectaţi 25 de porci mistreţi. Detaliat, în Satu Mare au fost descoperite şase focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţ, cea mai mare densitate de mistreţ. În judeţul Bihor, 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un singur caz la mistreţ. În judeţul Sălaj nu avem focare în gospodăriile populaţiei şi avem doar patru cazuri la mistreţ. În sud-est, Tulcea este cel mai afectat judeţ, cu 544 de focare, din care 537 în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie de tip A, cinci focare în exploataţii comerciale industriale şi un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. În Brăila, au fost identificate 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi şase în exploataţii comerciale. În Constanţa, 54 de focare în gospodăriile populaţiei şi niciunul la mistreţ, iar în Ialomiţa 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi. În judeţul Galaţi avem două focare în gospodăriile populaţiei, iar în judeţul Ilfov există patru focare - primul într-o anexă a unei stâne, apoi un focar într-o pădure din Ştefăneşti şi două focare în gospodăriile populaţiei. În judeţul Călăraşi, avem nouă focare, toate în gospodăriile populaţiei. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată atât prin examene clinice, cât şi prin examene de laborator", a detaliat Geronimo Brănescu.

"S-a recomandat menţinerea filtrelor de control rutier"

Preşedintele ANSVSA a precizat că grupul de experţi din cadrul Centrului Naţional de Combatere a bolilor a venit cu câteva propuneri, printre care scoaterea filtrelor dezinfectoare rutiere şi menţinearea filtrelor dezinfectoare la nivelul exploataţiilor afectate.

"S-a recomandat menţinerea filtrelor de control rutier ca fiind necesare pentru a putea face verificări în trafic în cazul încercărilor sau tentativelor de a scoate din zonele de restricţie animalele vii, carnea şi produsele din carne, provenind de la aceste categorii de animale generatoare de risc. De asemenea, s-a propus de către grupul de experţi scoatere filtrelor dezinfectoare rutiere şi menţinearea filtrelor dezinfectoare la nivelul exploataţiilor afectate. La solicitarea CNCB se pot menţine anumite filtre acolo unde se consideră necesar. Nu în ultimul rând, s-a reţinut recomandarea avizului interjudeţean unitar pentru a gestiona într-un mod cât se poate de unitar şi eficient transferul animalelor vii şi al produselor", a precizat Brănescu.

Conform unui comunicat al ANSVSA, de la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.

În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului a fost confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.281 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.

În data de 13 august, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24 august a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu-Mare.

În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 152 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. Au fost ucişi 48.779 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 73.351 de porci.
Au fost afectaţi 25 de porci mistreţi.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului adoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor pentru stoparea creşterii numărului de focare de pestă porcină africană şi despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectaţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel