Perdeaua de fum a lui Băsescu cu datoria Rompetrol, pretext pentru a scuza impotenţa lui Boc

Din când în când, Traian Băsescu aruncă câte un subiect pe piaţă şi apoi se retrage în spatele cortinei de la Cotroceni. De data aceasta şi-a ales subiectul şi locul foarte bine: la Școala de Vară a PDL a dezgropat din nou securea războiului pentru datoria Rompetrol. Referirile lui Traian Băsescu au fost făcute în contextul în care vorbea de „tergiversări“, care „ascund un soi de lipsă de curaj de a lua decizii“, motiv numai bun pentru a arunca din nou vina pe „greaua moştenire“ venită de la guvernul Năstase, care ar fi întocmit nişte acte păguboase la momentul privatizării Petromidia.

basescu-cotroceni-scaun

Subiectul Petromidia s-a aflat de multe ori pe agenda preşedintelui, iar acesta chiar a avut întâlniri cu reprezentanţii KazMunaiGaz şi oficialii kazahi, în care le-a cerut plata datoriilor. În spatele acestor scandaluri stă însă vechea dispută cu Dinu Patriciu, care tinde să devină ţinta preferată pentru mari scandaluri a lui Traian Băsescu.

Datoria Rompetrol către statul român este de 600 de milioane de dolari şi într-o vreme se anunţa că Dinu Patriciu ar fi dat bani kazahilor, care la rândul lor trebuiau să îi direcţioneze către statul român. Chiar în luna iulie a acestui an, directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, declara că grupul “nu mai datorează niciun bănuţ” statului român şi că în prezent se negociază răscumpărarea acţiunilor la “preţul pieţei”.

Odată ce Băsescu a aruncat castana în foc, premierul Emil Boc poate să vină şi să afirme că această datorie nerecuperată de statul român i se datorează lui Adrian Năstase. „În comisia de negociere cu Rompetrolul, pentru că există ordonanţa Guvernului Năstase, extrem de prost făcută din perspectiva intereselor statului român şi atunci Ministerul Finanţelor, cei mandataţi să poarte discuţiile cu Rompetrol au dificultăţi în a putea să aducă cele mai mari beneficii statului român, din cauza faptului că ordonanţa a fost atât de prost gândită şi concepută de Guvernul Năstase la acel moment“.

Contractul de privatizare semnat în 2003 de guvernul Adrian Năstase nu permitea niciun drept de veto statului român în alegerea uneia sau alteia modalităţi de îndeplinire a obligaţiilor. Dinu Patriciu a vândut Rompetrol kazahilor pentru o sumă nefăcută public iar aceştia au preluat şi obligaţiile sale.

Citește și:

Cine încasează contul Rompetrol? Datoria kazahilor poate schimba puterea politică la Bucureşti

Premierul Boc: Negocierile cu Rompetrol se împotmolesc din cauza ordonanţei Guvernului Năstase

Patriciu despre datoriile Rompetrol şi moneda euro

România discută în ianuarie recuperarea creanţelor KazMunaiGaz. De ce se împotriveşte Dinu Patriciu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel