O delegaţie a FMI va evalua economia românească, în perioada 30 mai - 10 iunie

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul, în perioada 30 mai - 10 iunie, pentru analiza anuală a economiei româneşti, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV, a anunţat reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală şi de Est, Nadeem Ilahi.

'Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice. Vor fi organizate întâlniri cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din sectorul privat şi ONG-uri', informează un comunicat al instituţiei financiare.

'La finalul vizitei, este aşteptat ca misiunea FMI să susţină o conferinţă de presă', se arată în comunicat.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV. 

Citește și - Directorul FMI: Ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, avertizează asupra consecințelor pe care le-ar putea avea războiul din Ucraina.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, susține că este mai puțin îngrijorată de riscul ca războiul din Ucraina și o nouă încetinire a creșterii economice în China să declanșeze o recesiune globală decât de puterea tendinței de fragmentare economică și politică, transmite Mediafax, citând Reuters.

Luna trecută, FMI a redus perspectivele de creștere globală pentru 2022 la 3,6% de la 4,4%, a doua scădere din acest an, iar ea a repetat avertismentul că evenimentele petrecute de atunci ar putea determina reduceri suplimentare ale previziunilor. Cu toate acestea, acest lucru nu este cel mai îngrijorător, a declarat Georgieva în timpul unei discuții în cadrul Forumului Economic Mondial.

Îngrijorările FMI: Riscul de a intra într-o lume cu o mai mare fragmentare

Ea a explicat că principala îngrijorare este tendința de fragmentare care ar putea afecta ceea ce până acum era o economie mondială integrată.

"Ceea ce ne îngrijorează mai mult nu este faptul că am avut aceste reduceri, deoarece este cale lungă de la 3,6% până în teritoriu negativ pentru economia mondială", a spus ea.

"Ceea ce ne îngrijorează mai mult", a continuat Georgieva, "este riscul de a intra într-o lume cu o mai mare fragmentare, cu blocuri comerciale și blocuri valutare, care separă ceea ce până acum era încă o economie mondială integrată."

Observațiile lui Georgieva au fost ecoul unei preocupări proeminente care planează asupra reuniunii anuale a liderilor mondiali de afaceri și guvernamentali din Alpii elvețieni, faptul că evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina indică faptul că era globalizării care a prevalat în ultimele trei decenii este pe sfârșite.

Georgieva: Ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece

"Tendința de fragmentare este puternică", a declarat Georgieva în timpul unei sesiuni intitulate "O cortină de fier economică: Scenarii și implicațiile lor".

"Am fost crescută de cealaltă parte a Cortinei de Fier. Am urât-o. Și pot să vă spun că mă sperie faptul că poate că, după războiul fierbinte, ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece." Vezi articolul aici!

Citește și - Creşte inflaţia dacă vor creşte salariile? FMI, anunţul momentului

FMI răspunde temerilor potrivit cărora o creştere a salariilor ar duce la creşterea inflaţiei. Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, a respins miercuri temerile că o creştere a salariilor, pentru a-i ajuta pe angajaţi să facă faţă sporirii costului vieţii, va duce la majorarea inflaţiei, informează publicaţia Irish Times.

Numărul doi din FMI a explicat, în timpul discuţiilor la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos, că este posibil ca salariile să crească fără a duce la o inflaţie mai ridicată, în schimb vor scădea profiturile companiilor. În ultimele luni câţiva guvernatori ai băncilor centrale au avertizat asupra pericolul majorării semnificative a salariilor în contextul creşterii preţurilor de consum, în urma pandemiei şi a războiului din Ucraina. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel