Nicolicea pe urmele lui Toader: "GRECO ne pune într-o postură rea, dar asta e un lucru bun"

Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea

În recomandările GRECO există şi îmbunătăţiri, iar la discuţii s-a manifestat o dorinţă reciprocă de colaborare, a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice.

În recomandările GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupţiei) există şi îmbunătăţiri - adoptarea codului de conduită, iar la discuţiile care au avut loc recent între reprezentanţii grupului şi o delegaţie a României, în perioada 4 - 8 decembrie, la Strasbourg, s-a manifestat o dorinţă reciprocă de colaborare, a declarat, luni, pentru Agerpres, deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice.

"Am făcut parte din delegaţia României care a participat la discuţii despre raportul de conformitate GRECO, mai precis modalitatea în care România şi-a îndeplinit obligaţiile impuse prin raportul acesta. În ceea ce priveşte recomandările: suntem într-o postură bună şi rea. Rea pentru că avem nouă recomandări parţiale, nu în totalitate, cu privire la Parlament, dar acesta este şi un lucru bun, pentru că ne-am manifestat deschiderea şi putem să le rezolvăm foarte repede. Pe parcursul discuţiilor au existat chiar modificări în raport, îmbunătăţiri. Una dintre îmbunătăţiri a fost aceea că a fost adoptat codul de conduită, dar a fost socotit parţial îndeplinit, pentru că nu există garanţie cum că acesta ar putea să fie şi aplicat. Dar acest lucru se datorează faptului că n-a trecut decât o lună şi nu avem încă niciun fel de sesizare pentru cei care încalcă codul de conduită. S-ar putea ca în urma scandalurilor care au fost în plen să avem mai multe sesizări acum pe încălcarea codului de conduită şi respectarea lui ne este impusă chiar de GRECO', a precizat Eugen Nicolicea.

Potrivit acestuia, în cursul dezbaterii a fost apreciată atitudinea delegaţiei României, conduse de un oficial din Ministerul Justiţiei, şi a fost stabilit şi un termen - 15 ianuarie - până la care cei de la GRECO să fie informaţi cu privire la modificarea legilor Justiţiei.

Noi dorim ca situaţia reală să fie cunoscută

"Evident că am arătat deschidere spre colaborare şi rezolvarea situaţiilor. A fost iniţiată şi o procedură ad-hoc în sensul că, până în data de 15 ianuarie, trebuie să informăm pe cei de la GRECO cu privire la modificarea legilor Justiţiei. S-a dat termen 15 ianuarie pentru că în prezent nu puteam să susţinem doar un proiect. Proiectul iniţial este modificat foarte mult de către propunerile asociaţiilor magistraţilor - CSM, respectiv UNJR - şi atunci discuţia ar fi fost pe ceva care nu este în totalitate adoptat. Şi am aproximat că măcar formele de bază vor fi cunoscute până în luna ianuarie şi să putem să facem astfel de informări. Informarea respectivă noi ne-am oferit să o facem, pentru că este bine pentru noi ca să se cunoască în exterior realitatea şi vom vedea care este forma finală după cum evident vom face comentariile de rigoare. Prezentarea ca şi cum aceasta ar fi un dezastru este falsă, deci este o alarmă, noi suntem cei care dorim ca situaţia reală să fie cunoscută, nu avem de ce să ascundem şi de ce să cosmetizăm", a spus Nicolicea.

România, alături de Polonia în problemele pe Justiţie

Cu toate acestea, conform unui comunicat publicat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei, GRECO le-a cerut şefilor delegaţiilor României şi Poloniei să transmită, până la 15 ianuarie, informaţii privind aceste proiecte de legi pentru pregătirea rapoartelor de evaluare. Îngrijorări serioase au fost exprimate de diferite instituţii şi de diferiţi actori din România şi din străinătate conform cărora aceste propuneri ar putea pune în pericol eficienţa luptei împotriva corupţiei şi ar putea submina independenţa sistemului judiciar, evidenţiază CoE.

În ceea ce priveşte Polonia, au fost exprimate îngrijorări similare privind două proiecte de lege în legătură cu reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional Judiciar.

Deputatul social-democrat a subliniat că recomandările erau de un an de zile. "Recomandările erau de un an de zile, iar acum ne-am întâlnit să vedem ce paşi importanţi s-au făcut, dacă s-au făcut. Exemplu - era vorba de acel cod de conduită. O parte din cele prezentate au fost cuprinse în raportul de conformitate. (...) Am avut îmbunătăţiri, ele sunt cuprinse în acest raport. Evident că ele nu sunt extraordinar de mari pentru că nu poţi într-o discuţie sau în două zile de dezbateri să schimbi un raport şi nişte recomandări care durează de mai mulţi ani de zile. Ceea ce e foarte important este că s-a schimbat atmosfera: există o dorinţă din partea noastră de colaborare şi din partea lor la fel", a arătat preşedintele Comisiei juridice.

GRECO e bun. Cei de la MCV să mă scuze...

El a menţionat că 'foarte multă lume confundă raportul MCV cu raportul GRECO'.

"Cei de la MCV de obicei copiază de la GRECO. După părerea mea, cei care fac un raport corect, şi este făcut de specialişti, sunt cei de la GRECO. Cei de la MCV să mă scuze, dar adună informaţii de prin toate sursele neverificate şi încropesc un raport", a susţinut Nicolicea.

Evaluarea GRECO, în premieră

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis, într-o sesiune plenară desfăşurată în perioada 4 - 8 decembrie, să efectueze evaluări de urgenţă ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat luni, la Strasbourg, de CoE. De asemenea, GRECO va analiza două propuneri de lege privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional Judiciar din Polonia.

Această regulă poate fi aplicată când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupţie ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO, se menţionează în comunicat.

GRECO va efectua evaluări în ianuarie şi/ sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie. Este pentru prima dată când GRECO se foloseşte de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite 'o procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale'. În ceea ce priveşte România, Parlamentul a înregistrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, pentru adoptare în procedură de urgenţă, notează Consiliul Europei.

[citeste si]

Acest avertisment european vine după ce Departamentul de Stat al SUA, prin  purtătorul de cuvânt al instituției Heather Nauert,  a transmis Parlamentului, pe 28 noiembrie, să nu adopte modificările Legilor Justiției, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că poziția Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile justiției nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar modificarea acestei legislații este necesară, rolul său fiind acela de a da un impuls discuțiilor pe această temă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel