Metoda la care recurge Germania pentru a atrage forță de muncă

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă, ca şi multe alte ţări occidentale, cu un deficit de lucrători în anumite sectoare. Guvernul German a aprobat un cadrul legislativ prin care se speră că va ajuta la atragerea a cât mai mulți muncitori din afara UE.

Guvernul german a aprobat miercuri un cadru legislativ pentru instituirea unui sistem pe puncte, inspirat de modelul canadian, pentru a atrage forţă de muncă din afara Uniunii Europene, pe o piaţă confruntată cu deficit de mână de lucru

Conform documentului publicat după şedinţa de guvern, cetăţenii din afara Uniunii Europene ce dispun de un 'bun potenţial' trebuie să poată sta în Germania pentru a căuta un loc de muncă, scrie Agerpres.

Un cetăţean străin care vorbeşte germana, are experienţă în meserii cu deficit de forţă de muncă - în domeniul medical, dar şi în gastronomie sau IT, spre exemplu - ar trebui să poată locui în Germania timp de până la un an pentru a căuta de lucru şi a fi angajat de probă.

'Trebuie să atragem lucrători specializaţi şi să acceptăm imigraţia', a subliniat ministrul Muncii, Hubertus Heil.  Ministerul său se va ocupa de elaborarea noii 'legi pentru imigraţia de forţă de muncă specializată', ce va fi prezentată în lunile următoare.

Berlinul vrea de asemenea să atragă străini să vină la studii în Germania. 'Vrem să ne unim forţele pentru ca oamenii să vrea să vină la noi ca să trăiască şi muncească', a declarat secretarul de stat pentru migraţie şi integrare, Reem Alabali-Radovan.

Patronatul german a salutat acest proiect de reformă. 'Din punctul de vedere al companiilor, acesta este drumul ce trebuie urmat', a afirmat Achim Dercks, director adjunct al Federaţiei germane a camerelor de comerţ şi industrie.

Citește și:

Canada a adoptat un plan pentru a primi 500.000 de migranți până în 2025. Țara se confruntă cu o forță de muncă îmbătrânită și cu o natalitate scăzută

Canada pariază foarte mult pe imigrație pentru a umple golurile lăsate de forța de muncă îmbătrânită. De asemenea, la fel ca multe națiuni occidentale, țara are o populație îmbătrânită, cu o rată a natalității mai scăzută.

Acum, pentru a ajuta la stimularea economiei, guvernul a anunțat un plan agresiv de a primi sute de mii de migranți în următorii câțiva ani. În trecut, Canada a manifestat un sprijin foarte mare pentru imigrație.

La începutul acestei luni, guvernul federal a anunțat un plan agresiv de a primi 500.000 de imigranți pe an până în 2025, aproape 1,5 milioane de noi imigranți venind în țară în următorii trei ani.

Acest plan ar face ca țara să primească un număr de aproximativ opt ori mai mare de rezidenți permanenți în fiecare an - pe populație - decât Regatul Unit și de patru ori mai mult decât vecinul său sudic, Statele Unite ale Americii. Totodată, un sondaj recent arată că există, de asemenea, o stare de anxietate cu privire la primirea atâtor noi imigranți... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel