Manuscrisele gen. Stănculescu, desecretizate. Ce spun despre execuția Ceaușeștilor

atanasie stănculescu dc
atanasie stănculescu dc

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a prezentat pentru Evz conținutul manuscriselor sale și a vorbit totodată despre viața pe care o trăiește în Penitenciarul Jilava, despre execuția cuplului Ceaușescu sau prezența agenților sovietici.

Gen. Stănculescu a acordat un interviu pentru cotidianul Evenimentul Zilei, în cadrul căruia a făcut dezvăluiri despre momentele cheie ale anului 1989. Actualul deținut spune că în iarna anului revoluției române nu a ajuns la Timișoara trimis de Nicolae Ceaușescu, încălcând chiar ordinul acestuia când a refuzat să fie comandant militar al orașului de pe Bega. ”Repet, nu am ajuns la ordinul lui Ceauşescu. Nu am făcut parte, iniţial, din grupul generalului Coman. Eram la Milea şi făceam darea de seamă a departamentului, eram la serviciu în acea duminică (17 decembrie 1989 – nr.). El, Milea, m-a rugat să merg la Timişoara. Era deja speriat. Nu am vrut, dar a insistat. Am întârziat chiar la aeroport, unde mă aşteptau Coman, Guşa, Nuţă, Mihale şi Velicu. Acolo am aflat că se duc la Timişoara să execute ordinul lui Ceauşescu, să înnăbuşe mişcarea. Când am ajuns acolo, deja se trăgea în oraş. Trebuie să vă spun că am refuzat să fiu comandantul militar al oraşului Timişoara, încălcând astfel ordinul lui Ceauşescu. Ce viitor credeti că mai aveam eu? Nimeni nu se întreabă asta..”, spune dl. Stănculescu.

Atanasie Stănculescu crede că au existat teroriști la revoluție, care, contrar spuselor generalului Dan Voinea, nu făceau bișniță. Fostul militar își mai amintește că a aflat de execuția și condamnarea lui Ceaușescu pe 24 decembrie de la ”Mazilu. El mi-a spus. Și mi-a spus să mă ocup personal”. Gen. Stănculescu a vorbit și despre o tentativă de omor ordonată, în opinia lui, de generalul Militaru.

Închis în Penitenciarul Jilava, Victor Atanasie Stănculescu spune că pedeapsa de 15 ani pentru Timișoara, au existat și alte penitențe. ”Dar nu a fost numai atât. A fost degradarea militară, a fost interdicţia de a ocupa, timp de cinci ani, o funcţie publică şi interdicţia de a face, tot cinci ani, politică”, spune fostul  ministru al Apărării Naționale.

Cât despre eliberarea sa din detenție, gen. Stănculescu povestește că a cerut grațierea în 2011, dar președintele i-a răspuns că se mai gândește. Totodată, el mai speră și la eliberare pe caz de boală, pe motivul unor afecțiuni la inimă și a unui atac celebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel