Serviciile de informații se află în posesia unor date îngrijorătoare privind ”scandalurile” din industria alimentară și agricultură. Surse din zona serviciilor speciale au declarat pentru DeCe News că există indicii ale unei acțiuni concertate de manipulare a consumatorilor români și străini, pentru a li se induce teama de alimentele produse în România.
Manevra ar avea scop de retorsiune, dar poate servi și ca avertisment, pentru descurajarea autorităților de la București, care pregătesc măsuri mai dure în domeniul combaterii evaziunii din importurile alimentare.
Specialiștii instituțiilor abilitate au semnalat că la scurtă vreme după ce ministerul Agriculturii a întărit controlul pieței de citrice, importate pe relația Turcia, au izbucnit o serie de scandaluri, în țară și străinătate, implicând companii românești din domeniul alimentar.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a informat Guvernul că asupra organelor de control se exercită presiuni în creștere, iar pe diverse canale au sosit amenințări cu represalii la adresa producătorilor români. Au fost sesizate și serviciile speciale, care au confirmat ipoteza unui atac concertat asupra intereselor românești în agricultură.
În ciuda sesizărilor, dar și a solicitărilor Guvernului pentru a combate evaziunea fiscală, reprezentanții Parchetului nu au întreprins până acum măsuri ferme în zona importurilor de legume și fructe.
Mafia importatorilor de produse agricole din Orientul Mijlociu are conexiuni cu rețele de comerț internațional, având capacitatea de a lansa și întreține teme privind siguranța alimentelor.
Astfel, la peste 6 luni după ce unele exporturi românești au ajuns în Germania, s-a descoperit carne de curcan cu Salmonella, a izbucnit criza laptelui contaminat cu aflatoxină, se descoperă în serie carne de cal introdusă în produse etichetate diferit etc.
Mari concerne internaționale specializate în produse lactate sau comerț au fost târâte în aceste diversiuni, generându-le pierderi materiale și de imagine. De remarcat că firmele respective produc în România, sau folosesc materie primă de la fabrici românești.
La realizarea acestor acțiuni de manipulare au contribuit și funcționari ai statului, care au dat curs unor solicitări/reclamații, sau este posibil să fi acționat cointeresat, în baza unor relații mai vechi cu rețelele de contrabandiști.
Direct afectați au fost fermierii, dar și marele public va resimți în viitor efectele economice ale scandalurilor repetate din industria alimentară.
Atacurile la adresa producătorilor din România reprezintă și o agresiune la adresa zonei economice europene, iar măsurile ar trebui să vizeze rețelele de crimă organizată ce acționează transfrontalier, venind din Orientul Mijlociu. Mai ales că o parte a profiturilor obținute ilegal ar putea finanța operațiuni de tip terorist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu