Lecția finlandeză: Cum trăiește o țară nordică din cianuri

mina-aur-finlanda
mina-aur-finlanda

Autorităţile române vor schimba informaţii cu cele finlandeze şi le vor solicita asistenţă tehnică pentru lucrări de exploatare minieră cu tehnologii avansate. Premierul finlandez, Jyrki Katainen, a precizat că exploatarea minieră poate fi sustenabilă industrial, dacă se ține cont de toate criteriile, respectiv economic, social și de protejare a mediului. Cea mai mare mină de aur din Europa - Kittila, Finlanda[/caption] "Mineralele şi metalele noastre valoroase sunt localizate mai ales în nordul Finlandei, iar natură Laponiei este foarte fragilă. Avem nevoie de tehnologii foarte eficiente în sectorul minier", a explicat premierul finlandez. De ce Finlanda?

Finlanda are o strategie serioasă de exploatare a resurselor naturale, ca parte a dezvoltării durabile a țării. În acest moment este principalul producător de aur din Uniunea Europeană.

Proiecțiile de dezvoltare a sectorului minier pentru anul 2050 sunt următoarele: ”Finlanda este lider mondial în utilizarea durabilă a resurselor naturale, iar sectorul resurselor minerale este unul din pilonii de baza ai economiei naționale finlandeze", se specifică în Strategia Finlandei privind resursele minerale, care mai prevede că:

Resursele minerale diversificate ale Finlandei reprezintă o parte semnificativă din bogăţia naţională a ţării. Expertiza şi inovaţiile finlandeze în sectorul mineralelor au un impact global semnificativ, prin furnizarea de echipamente de explorare şi exploatare minieră, tehnologii de prelucrare şi servicii.

Utilizarea eficientă a resurselor minerale asigură furnizarea materiilor prime şi creează precondiţiile pentru o dezvoltare regională echilibrată şi durabilă pe termen lung.

Prin expertiza în sectorul mineralelor, Finlanda va promova activ o economie globală a resurselor minerale, care să fie atât eficientă cât şi responsabilă din punct de vedere social şi al mediului, capabilă să genereze noi oportunităţi de afaceri internaţionale.

Exploatarea resurselor naturale ca motor de dezvoltare

Practic, viziunea Finlandei pentru dezvoltare durabilă a țării, pentru creștere economică, pentru identificarea de oportunități de afaceri internaționale este exploatarea resurselor naturale. Într-un mod responsabil cu societatea și cu mediul.

Un subiect sensibil: Redevența

Amintim că redevența pentru extragerea aurului în Finlanda este de 0,15% față de 4% cât este media europeană. În România se vorbește despre 6%. Atât propune Guvernul pentru exploatarea zăcământului de aur și argint de la Roșia Montană.

Orice nu poate fi cultivat trebuie scos din pământ

Bunăstarea materială necesită utilizarea resurselor minerale – orice nu poate fi cultivat trebuie scos din pământ – asta este filosofia finlandezilor scrisă în Strategia Finlandei pentru resurse naturale.

Sursa: A

Ce se face concret în Finlanda:

- Finlanda are în prezent 52 de mine deschise, dintre care 14 în industria extractivă a resurselor naturale. - În perioada 2008-2011, Finlanda a investit în sectorul minier circa 1,3 miliarde de euro. - Investițiile estimate pentru perioada 2012-2017 se ridică la 3 miliarde de euro. - În Planul de dezvoltare națională, Finlanda își propune să creeze, până în anul 2015, alte 5.000 de locuri de muncă în sectorul minier. - În prezent, în Finlanda sunt între 30 și 40 de companii care fac explorări, în vederea extragerii resurselor naturale. Principalele zăcăminte din subsolul Finlandei sunt: aur, nichel, cupru, metale feroase, metale utilizate în tehnologia Hi-Tech.

(Sursa: A Natural Resource Strategy for Finland: Using natural resources intelligently https://www.sitra.fi)

Ce poate face România:

- România poate avea o strategie la fel de bună din punct de vedere economic, social şi al mediului ca Finlanda. - Majoritatea ţărilor nordice au cele mai înalte standarde de mediu și de viață. Avem resursele necesare pentru a atinge aceleași standarde. - Finlanda s-a dezvoltat prin minerit. Este un model pentru întreaga Europă. Noi ne blocăm dezvoltarea noastră ca țară prin blocarea investițiilor strategice. - Zăcământul de la Roșia Montană este de 314 tone de aur și 1.500 de tone de argint. - Producția medie estimată la viitoarea mină de la Roșia Montană este de 15 tone pe an. - România poate deveni cel mai mare producător al Uniunii Europene.

(Sursa: GTK presentation at RMG Helsinki Mining Summit 2012)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel