Le Figaro: România, noul Eldorado pentru achiziția de terenuri agricole

Calitatea pământului negru, preţurile avantajoase şi posibilitatea de a obţine ajutoare sunt motive pentru care investitorii străini sunt atraşi de România, aflată pe locul al cincilea în UE în ceea ce privește suprafața agricolă, scrie cotidianul francez Le Figaro în ediţia sa electronică.

Acapararea de terenuri agricole priveşte toată Europa şi în special România, unde circa 60% din terenul agricol este compus din cernoziom, pământul negru. Un fenomen în expansiune, potrivit autorilor studiului 'Land concentration, land grabbing (...) in Europe', condus de Coordonarea Europeană Via Campesina (ECVC) din care fac parte mai multe organizaţii europene ale micilor fermieri, printre care Eco Ruralis din România, potrivit sursei citate.

În pofida legii care interzice investitorilor străini să cumpere terenuri agricole în România, 6% din suprafeţele arabile ale ţării, mai puţin de un milion de hectare, sunt exploatate de multinaţionale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh.

"Pentru a ocoli legea, aceşti investitori internaţionali creează o firmă locală sub privirile binevoitoare ale funcţionarilor, oferindu-le dreptul de a cumpăra sau închiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior', a declarat Stéphanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.

Potrivit inginerului agronom Attila Szocs, responsabil cu Politica Agricolă Comună (PAC) în cadrul Eco Ruralis România, "Terenurile cultivabile reprezintă noul aur pentru investitorii internaţionali. Circa 60% din terenurile arabile cultivate sunt compuse din cernoziom, pământul negru bun unde este uşor să îţi dublezi randamentul".

Achiziția terenurilor agricole în România, o investiție rentabilă 

Mai mult, din punct de vedere financiar, este vorba despre o investiţie foarte rentabilă atât pentru cumpărat, cât şi pentru închiriat, continuă sursa citată, notând și afirmațiile lui Dan Cismaș, copreşedinte al Eco Ruralis şi care exploatează în total 14 hectare: "În prezent, preţul de cumpărare a terenurilor agricole în România variază în 2000 şi 4000 de euro hectarul, adică de 10 ori mai ieftin decât în Danemarca sau Olanda, două ţări care se confruntă cu o lipsă teribilă a terenurilor cultivate".

În plus, și mâna de lucru este ieftină în acest sector, unde salariu minim este, potrivit lui Attila Szocs, "la nivelul a 160 de euro pe lună şi poate ajunge la 200 de euro cu orele suplimentare".

Ajutoarele europenefavorizează specula cu terenuri

Nu în cele din urmă, publicația franceză notează și faptul că, chiar înainte de a cultiva orice sămânță, acest terenuri aduc 130 de euro ajutoare directe europene pe hectar. Plăţile PAC au contribuit la avântul acestui fenomen care favorizează specula cu terenuri. "Sistemul subvenţiilor PAC favorizează explicit marile exploataţii, marginalizează micile ferme şi blochează instalarea potenţialilor agricultori", acuză Dan Cismaş, adăugând că "Jumătate din subvenţiile destinate României merg la 1% dintre agricultorii ţării care dispun de exploataţii de 500 de hectare şi mai mult".

Le Figaro încheie susținând că românul Dacian Cioloș, dorește să atenueze această "distorsiune" în noua Politică Agricolă Comună din intervalul 2014-2020 prin plafonarea progresivă a ajutoarelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel