Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, aviz negativ din partea CSM

Procurorii Ioan Irimie și Tiberiu Nițu, propuși de ministrul Justiției, Mona Pivniceru, pentru a prelua conducerea DNA, respectiv funcția de procuror general, au primit aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM. Avizul CSM are doar un caracter consultativ, Traian Băsescu având prerogativele de a numi procurorii care vor conduce DNA și Parchetul General.

Avizul dat de Secția de procurori pentru cei doi candidați a fost de 5 voturi negative la un vot pozitiv, vot dat de ministrul Justiției, Mona Pivniceru.CSM are termen de 30 de zile pentru a redacta motivarea votului de astăzi.

Avizul dat de CSM este doar consultativ, Traian Băsescuu fiind cel care numește sau refuză candidaturile celor doi procurori. În cazul unui refuz, minisgtrul Justiției, Mona Pivniceru trebuie să reia procedura interviului și ulterior să desemneze alți candidați. Totuși, aceasta a declarat în urmă cu câteva zile că în eventualitatea respingerii celor doi candidați va propune pe următorii clasați la interviu.

În cadrul audierii celor doi procurori propuși de către ministru Justiției pentru șefia Parchetului General și a DNA, s-a iscat un adevărat scandal între Daniel Morar și  Ioan Irimie

Morar i-a reproşat lui Irimie lipsa de activitate. "Câte rechizitorii aţi făcut în ultimul an?", l-a întrebat Morar pe Irimie. Răspunsul nu a fost deloc în avantajul său. "Niciunul. Am realizat activităţile şi dosarele care mi-au fost repartizate. Într-adevăr nu am avut posibilitatea ca în cursul anului 2012 să finalizez cu rechizitoriu", informează HotNews.

 Replica lui Daniel Morar l-a desfiinţat pur şi simplu pe Irimie. "Când faci 4 rechizitorii în 3 ani, nu văd cum ai putea mobiliza pe alţii. Cum ar arăta statistica DNA pe acest an, cu oameni care au lucrat în ritmul domnului Irimie? Zero barat."

 "Eu am facut cererea de revocare, eu v-am delegat, am fost inconsecvent în ceea ce vă priveşte. Dar una e să fii şef la DNA, şi alta e să fii procuror în DNA", a declarat Daniel Morar, şef al DNA timp de şapte ani, până în 2 octombrie 2012, informează Mediafax.

 Daniel Morar a punctat aspecte din activitatea pofesională a lui Irimie după ce acesta nu a putut da date despre procentul de achitări în dosarele DNA, având în vedere că în proiectul de management candidatul a notat faptul că vrea ca numărul de casări să fie diminuat.

De asemenea, Irimie nu putut lămuri aspecte legate de cauzele privind fraudarea bugetului UE sau care ar fi abordările pentru a soluţiona acest gen de dosare.

 În acest context, Daniel Morar a indicat vulnerabilităţile DNA pe domenii privind fraudrea proiectelor europene sau pe achiziţii publice - prezentate de Ioan Irimie drept priorităţi ale sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel