INFP: România nu este afectată de cutremurul din Nepal

România nu este afectată de cutremurul din Nepal de 7,3 grade pe scara Richter, produs marți dimineață, iar activitatea seismică din zona Vrancea este una normală în această perioadă.

"Pe noi nu ne afectează foarte mult ce se întâmplă în zona respectivă, chiar dacă tot ceea ce se întâmplă pe glob prin aceste plăci tectonice sunt legate între. A apărut în zonă un al doilea șoc, cu o magnitudine de 7,4 grade, deoarece nu poate fi considerat o replică, pentru că replicile sunt mai mici. Acest lucru înseamnă că după primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, zona s-a descărcat în oarecare măsură, dar a rămas suficient încât să apară cel de de-al doilea șoc. Este vorba de o descărcare mai complexă. Nu toate se manifestă în același fel. Era normal ca după un cutremur de peste 7 grade să ai o serie de replici de magnitudini mai mici și puțin probabil să apară un al doilea soc de magnitudine atât de mare, însă nu este un caz izolat", a explicat Mircea Radulian, scrie Agerpres.

Acesta a dat exemplul seismului din Sumatra din 2004 care a avut o magnitudine de peste 9 grade pe Richter, iar la interval de un an a apărut în aceeași zonă unul de peste 8 grade pe Richter.

"Vă dau un exemplu, cutremurul din Sumatra din 2004, care a avut o magnitudine de peste 9 grade, iar după un an a fost un cutremur de 8 grade cam tot în aceeași zonă. Un an poate că zicem că este un timp destul de mult, dar pe scara tectonică, două șocuri într-un an înseamnă că sunt legate între ele. Și în zona Sumatra energia s-a descărcat într-o măsură importantă, pentru că a urmat un șoc de peste 8 grade. Și în România, am avut două cutremure în aceeași zi, în anul 1990, într-adevăr mai mici, unul de 6,9 și unul de 6,4 grade pe Richter, dar a fost un șoc dublu, o descărcare apărută în două tranșe", a explicat Radulian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel