Cațavencii, despre modul în care a folosit Hotnews escrocul Cristian Sima

sima
sima

O analiza amplă din  "Cațavencii" susține că se poate vorbi despre o implicare a lui Cristian Sima în politica redacțională a site-ului Hotnews, apropiat de  PDL și  Traian Băsescu. Și acest lucru nu de pe poziția unui acționar, ci a unui redactor care luat frecvent poziție în conținutul editorial al Hotnews. De Ce News reia integral analiza din Cațavencii, publicată în ultimul număr, sub titlul: "Hotnews, instrumentul de manipulare şi şantaj al escrocului Cristian Sima".

"Unul dintre finanţatorii ei, Cristian Sima, a transformat site-ul într-un teren de joacă în care a centrat, a pasat şi tot el a dat cu capul, neuitând ca în tot acest timp să arbitreze şi meciul ca o instanţă neutră. Pretenţiile publicaţiei, că acţionarii firmei care operează Hotnews.ro nu au influenţat şi nu influenţează ceea ce apare pe site şi că „La fel au stat lucrurile şi în cazul lui Cristian Sima“, sunt mincinoase. Deşi acţionar şi om de afaceri, Sima a luat frecvent parte la comiterea conţinutului editorial al Hotnews.

 În data de 6 mai 2010, Hotnews publică un material intitulat „Zece soluţii propuse Guvernului Boc de ziariştii şi blogerii HotNews.ro“, semnat de Emil Stoica, Cristian Sima, Mihai Marcu, Cristian Orgonaş, Dan Tapalagă, Dan Popa, Cristian Pantazi şi Departamentul Economic. Aşa cum se va vedea, Sima nu are calitatea de analist economic, blogger sau forumist asimilat Hotnews, ci de ziarist din staff-ul agenţiei. Până în septembrie a.c., când şi-a vândut pachetul de acţiuni ţeparului Răzvan Corneţeanu, Cris­tian Sima a fost editorialist la Hotnews, putând scrie despre oricine şi orice, îndeosebi despre duşmanii ideologici ai PDL. Exemplu: „Fabulă de sezon: Odă Partidului Umanist“, de Cristian Sima: „Zece membri umanişti / visau şpagă nouă / unu-a luat-o şi n-a zis / şi-au rămas doar nouă. [...] Morala lui Felix: Cu faţa spre peremişti / şi cu curul spre pedişti / nu e greu de presupus / ce-o să-ţi intre din apus“.

 Alte exemple: „Gone with the Wind – o poveste românească“, din 3 iunie 2006, în care Mr. Wind are un Gândul; „În ţara asta ar trebui anchetaţi toţi, inclusiv eu!“, din 27 februarie 2006; „Mercenarii“, din 26 septembrie 2006, în care „Apoteoza ziaristului sărac şi cinstit coincide cu momentul în care ajunge să-i sufle Vântul prin buzunare“; „Mineriada din mass-media“, din 21 aprilie 2007, în care „CTP-ul, noul ­Goebbels al propagandei postdecembriste [...], după ce a găsit droguri şi făină la sediul PNŢCD în 1990 a început să ne livreze zilnic «Adevărul» lui Taher şi Hrebenciuc. Când acest adevăr nu l-a mai convins şi mai ales de când e sărac şi cinstit şi-i sufla Vântul prin buzunare ne-a copleşit cu Gânduri curate [...]“.

 În toţi aceşti ani, Cristian Sima participă la „Discuţia de luni, o emisiune Hotnews – RFI“, în care îşi dă cu părerea, ca un Roubini din Budeşti-Călăraşi, despre premierul pe care va trebui să-l importe România pentru a face faţă noului val al recesiunii; apare în postura de broker: „Show bursier minut cu minut“ – tranzacţiile de sâmbătă, 1 ianuarie 2005 şi de joi, 12 ianuarie 2006, în care, ca un adevărat vrăjitor, „Cristian, prin laptop-ul lui minune, a contactat online societatea de brokeraj şi a lansat comanda de 10 acţiuni, în marja de 5%. [...] Restul îl vom juca mâine“.

 Când trebuie să radă pe cineva, Cristian Sima bagă pe site informaţii pe surse: „La Bucureşti, circulă informaţia, neverificată nici la această oră, că un broker mai iute de mână a fost pus sub acuzare marţi, 17 ianuarie 2006, pentru operaţiuni bursiere ilegale pe piaţa externă. Printre clienţii săi rămaşi cu buzele umflate s-ar număra, zic cunoscătorii, şi Gigi Becali“. Care Gigi, recunoaşte că a pierdut 100.000 de euro la bursă: „Eu am pierdut 100.000 într-o oră şi am zis «Băi, Baroane (Cătălin Toderiţă – n.r.), la revedere». M-a sunat şi Sima. I-am zis: «Escrocule, n-am nevoie, eu banii mi-i investesc singur»“.

 Acelaşi Becali mai zice, pe 13 octombrie a.c., că Sima lucra pentru un mafiot italian. El se numeşte Dario Colombo, căruia Hotnews îi face un portret măgulitor: „Un bancher elveţian de top ar putea ajunge preşedintele CA al Si­bex“, 10 decembrie 2010. „Strâns legat de banca elveţiană Sarasin“, scrie gâtuit de emoţie Hotnews, „de la care a cumpărat la începutul acestui an Sarasin Colombo Gestioni Patrimoniali SA, Colombo are cele mai mari sanse să ajungă preşedintele CA al Sibex, înlocuindu-l astfel pe Teodor Ancuţa, preşedintele în exerciţiu.“

 În realitate, clanul mafiot italo-american Colombo şi-a recuperat acţiunile din Sarasin în momentul în care Elveţia a fost presată să renunţe la secretul bancar, iar mafia a prospectat noi oportunităţi prin care să-şi spele banii. Cât despre profilul de şantajist al lui Sima, acesta a fost descris de Florian Goldstein – Make, directorul Bursa. O jurnalistă de la Bursa a realizat un interviu cu Sima, care, deranjat de întrebările „ca­re vizau zone ale business-ului pe care prefera să le ţină ascunse“, a declarat textual: „Pentru că... îţi jur pe ce am mai sfânt că dacă tu faci măgărie cu toţi clienţii şi arunci WBS-ul în aer, eu tot pe surse la Hotnews (…) îţi dau toate tranzacţiile lui Make. Toate. Sunt mii“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel