George Soros s-ar afla în spatele protestelor împotriva Roșia Montană

soros
soros

În spatele  protestelor împotriva proiectului de la Roșia Montană, unde de circa zece zile câteva mii de persone se adună în Piața Universității, s-ar afla miliardarul George Soros, scrie evz.ro. Potrivit sursei citate, protestatarii sunt convocați aproape exclusiv prin intermediul Facebook de activiști ai unor ONG-uri care încasează zeci de mii de dolari din fundații care aparțin lui Soros.

Organizatorii nu au prezentat informații legate de finanțările de care beneficiază. Mihail Bumbeș, unul dintre organizatorii protestului, nu a explicat de ce e folosită pagina oficiala a proiectului CRIM,  iar existenţa unor finanţări pe proiecte folosite explicit în organizarea protestelor nu este cunoscută celor care dau curs invitațiilor la manifestații.

Informațiile privind finanțările protestelor din Piața Universității, prin diverse fundații, de miliardarul George Soros au apărut în ultimele ore, informații ce au fost negate de persoanele publice cunoscute pentru activitatea civică din jurul protestelor.

Una dintre aceste persoane este  Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării. Acesta a reacționat vehement când în discuție au fost aduse finanțările de care beneficiază unii dintre organizatorii protestelor și a făcut o paralelă cu manifestațiile din 1990. ”În Piața Universității nu e vorba de bani. E vorba de aur. Aurul pe care îl reprezintă patromoniul cultural și verde, așa cum nu a fost vorba de droguri în Piața Universității din anii 1990”, a spus Liviu Mihaiu.

Unul dintre ONG-uri derulează până la 30 septembrie un proiect finanțat cu 75.000 de dolari, în cadrul căruia Liviu Mihaiu a activat ca invitat. De asemenea, unul dintre instrumentele de comunicare publică ale acestui proiect este folosit, din 22 august 2013, numai pentru organizarea manifestațiilor din Piața Universității.

 Banii vin de la un trust format din mai multe fundații, printre care și fundația miliardarului George Soros. ”Trustul pentru Societate Civilă în Europa Centrală și de Est” (CEE TRUST) este un grup format din șase fundații private, printre care ”Institutul pentru Societate Deschisă” al lui Soros.

Peste o sută de mii de dolari pentru ”Miliția Spirituală”

Cele mai multe ONG-uri din lista celor care au beneficiat de finanțări nu au nicio legătură cu protestele din Piața Universității, însă printre ele sunt organizații care au folosit chiar proiectele finanțate de CEE Trust pentru organizarea protestelor, cum este ”Miliția Spirituală”, care a beneficiat de finanțări totale în valoare de 105.000 euro. O finanţare de 30.000 de dolari pe un proiect declarat încheiat şi o alta de 75.000 de dolari pe un proiect declarat în derulare.

Mihail Bumbeș neagă implicarea Miliției Spirituale

 Președintele ONG-ului, Mihail Bumbeș, este foarte activ în rețele sociale, fiind printre inițiatorii invitațiilor Facebook la protestele din Piața Universității. ”Implicarea mea este strict personală. Miliția Spirituală nu are legătură cu organizarea protestelor”, susține Bumbeș.

Problema este că organizarea protestelor nu se produce doar pe pagina personală a președintelui organizației. Pe toată perioada manifestațiilor din Piața Universității a fost folosit în acest scop chiar instrumentul de comunicare oficial al proiectului CRIM, pe rețele sociale.

O singură activitate: organizarea protestelor

Pagina oficială a acestui proiect este locul în care sunt lansate invitațiile și prezentate pe larg protestele din piață. În fapt, în perioada 22 august – 8 septembrie, întreaga activitate oficial a CRIM pe Facebook este numai despre protestele împotriva proiectului Roșia Montană: invitații la proteste, galerii foto, înregistrări video. În condițiile în care proiectul este în derulare până la 30 septembrie, fără să fie mediatizată nicio altă activitate, este de la sine înțeles că singura activitate publică a acestui proiect este organizarea protestelor.

Reprezentanții oficiali ai ONG-ului, care gestionează și folosesc acest proiect pentru organizarea protestelor din Piața Universității, nu prezintă public, transparent, absolut toate deconturile făcute în cadrul finanțării de 75.000 de dolari.

Care ar fi interesul lui Soros pentru Roșia Montană

Soros dorește, prin sponsorizarea unor ONG-uri, să saboteze proiectul canadienilor şi să pună el mâna pe dreptul de exploatare, cu ajutorul unei firme maghiare, menţionează site-ul "Turnul de control".

Site-ul citat prezintă şi o serie de rapoarte de finanţare ale ONG-urilor societăţii deschise (Ce Re, Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch, Agenţia pentru Monitorizarea Presei, Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Centrul pentru jurnalism Independent etc).

       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel