FMI spune că va crește cererea pe imobiliare în România, automat și prețurile. Guda: Dacă prețul crește, nu înseamnă că sunt mai valoroase. Cererea va fi din ce în ce mai mică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Tinerii din România nu se mai înhamă atât de repede la un credit imobiliar pe 30 de ani. Cererea pe piaţa imobiliarelor va scădea, crede Iancu Guda.

Economistul Iancu Guda a avut o intervenţie în direct la Digi24 unde a comentat previziunile de pe piaţa imobiliară, în contextul actual din Europa şi din România.

"Fondul Monetar Internaţional vorbeşte despre creştere economică în România, despre convergenţă, despre faptul că avem de recuperat pentru că sunt foarte multe investiţii care trebuie făcute şi cred că are dreptate. Industria imobiliară interpretează acest context ca unul favorabil pentru imobiliare. O să tot crească cererea. Asta este opinia FMI. Voi aţi auzit vreodată pe cineva din industria imobiliară să spună că preţurile o să scadă? Deci, după, ei, preţurile o să crească la nesfârşit şi imobiliarele sunt cele mai bune investiţii posibile pe acest pământ, când de fapt imobiliarele sunt cele mai proaste investiţii. Pentru că blochezi o sumă mare de bani într-un singur moment, într-un singur activ. Mulţi se îndatorează, din păcate se îndatorează mult, la un nivel ridicat, dobânzile pe 30 de ani fluctuează - vedeţi acum ce se întâmplă - şi trec prin nişte momente foarte dificile, pentru că este foarte greu să rambursezi credite atunci când dobânzile sunt mari.

În primul rând, haideţi să vorbim despre fundamente, apropo de perspectivele imobiliare în România. Preţul e determinat de cerere şi ofertă, iar dacă creşte nu înseamnă că sunt mai valoroase. Eu nu vă spun că cererea poate să crească, vorbim pe termen mediu-lung. Suntem a doua ţară din lume a cărei populaţie scade brusc, raportat la populaţia rezidentă. Avem o scădere în ultimul deceniu cu aproximativ 3 milioane, 1 milion spor natural negativ, 2 milioane din imigrare. Imigranţii, în schimb, nu cred că vor rămâne pe termen mediu-lung în România, să se stabilească aici, să locuiască şi să cumpere imobiliare. Sunt din zona mai îndepărtată a Orientului care vin, lucrează câţiva ani şi imigreaza. Şi atunci eu nu văd cum cererea are potenţial să crească" preconizează analistul financiar Iancu Guda.

Creditarea pe 30 de ani, haine grele

"Există acest apetit de a fi proprietar, dar oamenii sunt mai conştienţi de riscuri. Şi atunci, fie că te obligă contextul să-nţelegi, fie că te reduci financiar, realizezi că nu e chiar atât de statică treaba - ai luat un credit acum şi lucrurile vor fi la fel 30 de ani. Veniturile fluctuează, cu siguranţă cheltuielile fluctuează, mai ales dobânzile - pentru că inflaţia nu are cum să fie fixă 30 de ani. E o vorbă: ignoranţa e fericire. Dar inconştienţa asta te duce, de fapt, să iei decizii proaste. Şi lumea devine din ce în ce mai conştientă că vârsta medie pentru înfiinţarea unei familii a sărit deja de 30 de ani, deci tinerii vor să prioritizeze cariera, vor să fie mai flexibili, mai independenţi şi nu vor să se lege la un credit atât de devreme în viaţă. Toţi aceşti factori cred că o să facă ca această cerere să fie din ce în ce mai mică, vorbind pe termen mediu-lung" a mai apreciat expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel