Europa, în pragul crizei energetice. Se închid centralele pe gaze

energie
energie

Peste jumătate din centralele pe gaze din Europa s-ar putea închide până în 2016, pentru că nu mai sunt rentabile. Asta înseamnă că Europa va pierde o capacitate de 130.000 de megawaţi, echivalentă cu 185 de reactoare de la Cernavodă.

Scoaterea centralelor de gaze din funcţiune înseamnă un pericol pentru securitatea energetică, arată un raport al francezilor de la Cap Gemini, potrivit digi24.ro.

Rezervele de gaze din subteran sunt acum mult mai mici decât în anii trecuţi, aşa că în caz de temperaturi foarte scăzute la iarnă, multe state europene vor avea probleme cu furnizarea de energie şi căldură către consumatori.

Energia regenerabilă nu poate acoperi o creștere bruscă a cererii

Turbinele eoliene nu pot funcţiona decât dacă vântul este suficient de puternic. La fel şi cu panourile solare, care depind de intensitatea razelor solare. În schimb, indiferent de vreme, centralele de gaze pot prelua o creştere a cererii în doar câteva minute. Sunt indispensabile în situaţiile de criză. Dar multe dintre ele nu generează pe măsura cheltuielilor, aşa că producătorii se duc tot mai mult către energia verde, încurajaţi şi de subvenţiile oferite de guverne.

În Germania, ţara care conduce clasamentul european în materie de energie verde, RWE a anunţat că renunţă la o parte din centralele pe gaz . La fel fac şi concurenţii de la E.ON.

Înlocuim gazul cu cărbune?

Centralele pe gaze sunt ameninţate nu numai de cele regenerabile, ci şi de cărbunele ieftin venit din America. Surplusul de cărbune ajunge în Europa, unde cererea este în creştere. Rata de utilizare a unei centrale pe cărbune este de 40-70 la sută, mult mai mare decât cea a centralelor pe gaze. Iar producătorii nici nu mai sunt aşa de speriaţi de plăţile pe care trebuie să le facă pentru că poluează mai mult. Costurile certificatelor de emisii de dioxid de carbon au scăzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel