Dionisie, după zece ani de temniță comunistă: "Să nu ne uitați"

mihai dionisie
mihai dionisie

Mihai Dionisie, acum în vârstă de 80 de ani, a fost închis, la doar 17 ani, în temnițele comuniste. După 1989, viața l-a adus față-n față cu torționarii săi. Unii nu au recunoscut, alții au fugit. El își amintește că a fost închis în beciurile Securității chiar de către una dintre persoanele pe care le-a ajutat. A simțit pe deplin că pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești. 

[caption id="attachment_354912" align="aligncenter" width="595"] Sursă foto: viata-libera.ro[/caption]

Când avea 17 ani sovieticii îi luaseră tot: țara, familia. Mai avea doar puterea de a recaționa, așa că a format Societatea Tineretului Antisovietic (STAS). Erau zece în STAS printre care şi un "fiu de chiabur", care a fost scos din internatul Şcolii Normale. Erau la școala CFR-ului, de unde primeau salariu și bursă, așa că l-au ajutat pe fiul de chiabur cu plata unei gazde și șansa de a-și termina studiile. Au făcut manifeste cu mesaje antisovietice şi le-au aruncat din tren. "Noi nu ştiam atunci, dar Securitatea era deja cu ochii pe noi pentru că unul dintre noi cedase", a spus Mihai Dionisie pentru viata-libera.ro. Cedase chiar "fiul de chiabur".

"'Dumnezeu o să te pedepsească' şi am plecat"

Dionisie a ieșit din biroul directorului Şcolii CFR cu mâinile legate și pistolul la tâmplă. La Securitate erau păziți de niște lipoveni. Pe unul dintre ei l-a întâlnit după '89. „Dumneata ai fost la Securitate”, i-a spus el. „Nu eu, fratele meu”, a spus lipoveanul. Cât despre camaradul său, care a cedat, spune că a fost prima lui grijă. A vrut să-l întâlnească și să-l întrebe cum e să aibă pe conștiință doi colegi. "S-a făcut alb la faţă, am simţit un miros specific, s-a scăpat pe el. I-am spus: Dumnezeu o să te pedepsească şi am plecat. Ce mai puteam face în situaţia aia?", își amintește Dionisie.

"Să nu ne răzbunaţi, dar să nu ne uitaţi"

Mihai Dionisie crede că astăzi ar trebui să existe o reparaţie morală. El nu vrea moartea torționarilor, dar nu cvrea nici să fie ascunși, protejați, după ce au călcat în picioare oameni nevinonați. Toţi cei pe care i-a cunoscut în temniţele comunismului au fost urmăriţi tot timpul, unii chiar şi după 1989, a mărturisit Mihai Dionisie. El şi toţi cei care au suferit în timpul comunismului au un motto: "Să nu ne răzbunaţi, dar să nu ne uitaţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel