De ce pleacă Raed Arafat la victimele accidentului din Ungaria. Mii de români preferă să fie tratați acolo

De câte ori cetățenii români sunt implicați în accidente grave în străinătate, prima măsură decisă de autotitățile din țară este de a-i transporta, dacă este posibil, în România. De data aceasta accidentul s-a produs în Ungaria, o țară cu un sistem sanitar superior din punct de vedere al calității față de cel românesc, iar cazurile, mai ales fiind vorba despre urgențe, se pot trata acolo. O demonstrație a acestui lucru o reprezintă miile de români care se tratează în fiecare an în Ungaria.

Raed Arafat a anunțat că cetăţenii români răniţi în gravul accident rutier de pe autostrada M5 sunt internaţi, pentru îngrijiri, la 5 spitale din Budapesta. Aceştia vor fi aduşi în ţară, dacă va fi posibil. "Plecarea are loc astăzi, deja se pregăteşte avionul. Suntem ca şi de obicei în legătură cu toate ministerele. Vom fi 4 doctori, 7 asistente de la SMURD Bucureşti şi colegi de-ai noştri. Vom evalua situaţia. Sunt 18 persoane rănite, o parte din ele în stare gravă. Nu avem date exacte, de aceea facem deplasarea, pentru a a evalua situaţia vedea cine poate fi transportat şi cine nu". Dacă ar fi permis condițiile, echipa ar fi putut pleca și cu o cursă de linie (care este programată prea târziu), iar cu mașina ar întârzia prea mult.

Tratamentul în Ungaria, decontat de CNAS

În ceea ce privește tratamentele medicale în Ungaria, încă din 2008 cetăţenii români pot să deconteze în ţară cheltuielile pentru tratamentele medicale sau operaţiile efectuate în țara vecină.

O directivă europeană ce intră în vigoare din această toamnă le va permite românilor să se trateze în orice spital din UE. Spre deosebire de formularul E112, prin care se decontează integral tratamentele ce nu se pot face la noi, Directiva 24 prevede decontarea tuturor tratamentelor, la tarifele din România, pacientul plătind diferența.

De ce Ungaria

Ungaria ar putea fi cea mai la îndemână destinaţie de tratament pentru români, atât datorită vecinătăţii, cât şi a preţurilor de două-trei ori mai mici decât cele din Austria sau Germania. Maghiarii sunt renumiţi în oftalmologie, ortopedie, neurochirurgie şi oncologie. Tendinţa românilor din vest de a merge la Szeged sau Debrecen este binecunoscută.

O consultație la un medic în Ungaria costă între 30 și 100 de euro, în funcție de pregătirea acestuia, dar și de cât de greu se poate pune un diagnostic, neexistând tarife standard ca în România, iar o naștere variază între 1.000 și 2.000 de euro, dacă apăr complicații și se folosesc mai multe materiale sanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel