De ce Daniel Morar nu mai poate fi membru CSM

Mișcarea de miercuri dimineața a lui Victor Ponta, de a nominaliza procurorii pentru funcțiile de la Parchete, îl scoate pe Daniel Morar din cărți pentru a prelua funcția de procuror General. Morar nu ar mai trebui să facă parte nici din CSM, astfel că nu mai poate face uz de vot în Consiliu, fapt ce va determina ca avizele pentru Nițu și Kovesi să poată trece mai ușor.

Prin decizia de miercuri a lui Victor Ponta și potrivit Legii 303, Daniel Morar nu mai poate fi Procuror General, toate actele semnate de acesta putând fi lovite de nulitate, a afirmat analistul Bogdan Chirieac la RTV. Din această cauză, Daniel Morar nu mai poate face parte nici din CSM și automat nu mai are drept de vot. Ce va face CSM, rămâne de văzut, în condițiile în care Morar a atacat-o dur, marți seara, pe Kovesi, nominalizată de Ponta pentru conducerea DNA.

Morar a fost și unul dintre membrii CSM care s-a opus vehement avizului favorabil pentru Tiberiu Nițu pentru funcția de Procuror General, la propunerea Monei Pivniceru.

Morar a fost numit recent de Traian Băsescu judecător la Curtea Constituțională, funcție pe care o va lua în primire începând cu 9 iunie. Despre o demisie de la Parchetul General, Morar nici nu a vrut să audă.

Daniel Morar a fost numit interimar la Parchetul General de două ori, fapt ce contravine legii. De asemenea, acesta fiind numit doar cu delegație nu avea dreptul să facă parte din CSM, și cu atât mai mult să voteze  conform art. 133, litera c din Constituția României. Morar nu ar fi avut drept de vot din cauză că nu are Decret de numire ca Procuror General, astfel că șeful CSM, procurorul Hăineală nu putea fi ales.

În acest caz, Asociatia Magistratilor din Romania a cerut desființarea în totalitate a Hotărârii 918 din 23 octombrie 2012 a Plenului CSM prin care s-a stabilit că prim-adjunctul procurorului general al PICCJ, Daniel Morar, poate să participe la ședintele Secției pentru procurori a CSM, în perioada în care funcția de Procuror General este vacantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel