Urmărește emisiunea live


Dănileț ar vrea reintroducerea Calomniei și Insultei în Codul Penal pentru pedepsirea presei

vasilica danilet decee
vasilica danilet decee

Judecătorul Vasilică Dănileț a acordat un interviu publicației locale timpolis.ro, în cadrul căruia a vorbit despre presiunile care se fac asupra justiției, despre statutul jurnalistului și limitele ce li se impun acestuia. Magistratul consideră că eliminarea Insultei și Calomniei din Codul Penal a dus la apariția unor campanii mediatice îndreptate împotriva instituțiilor statului.

”La starea actuală a unei părți a presei, eu cred că ne e clar tuturor că autoreglementarea nu a dat rezultate. Pentru că noi avem coduri deontologice care nu sunt cunoscute și aplicate, avem organisme deontologice doar pe hârtie, avem un C.N.A. care, în momentul de față, are membri numiți politic, ceea ce s-a dovedit că nu este tocmai adecvat, căci prin incapacitatea sa de a lua măsuri ferme, când s-ar fi impus, a încurajat de fapt perpetuarea comportamentului ilegal al unor oameni de presă. Și, oricum, dacă pentru audio-vizual există un organism care ar trebui sa regleze calitatea emisiunilor din perspectiva discutată mai sus, pentru presa scrisă chiar nu există niciun fel de reguli. De aceea, cred că este necesară o reglementare nu pentru a cenzura presa – nici vorba –, ci pentru stabilirea statutului jurnalismului, pentru a explicita scopul libertății de exprimare și a dezvolta limitele acestei libertăți”, consideră Vasilică Dănileț.

Deși susține libertatea presei, magistratul spune că există aspecte la care presa nu ar trebui să aibă acces. Judecătorul regretă eliminarea din Codul Penal a Calomniei și Insultei. ”Sunt lucruri care nu pot fi făcute publice de către presă, cum ar fi aspectele ce țin de siguranța națională sau niște date cu caracter personal. Dacă un jurnalist ia cunoștință de astfel de secrete ori date confidențiale și le dezvăluie public, poate răspunde civil sau chiar penal. (...) În România, din cauza evoluției societății, a eliminării insultei și calomniei din Codul Penal și datorită dezvoltării puternice a unor trusturi de presă, au început să apară aceste campanii mediatice îndreptate împotriva unor instituții ale Statului.

(...)Un judecător se simte extrem de inconfortabil în momentul în care, cu o zi înainte de a pronunța o soluție într-un caz important, dosarul său este disecat public, dar mai ales dacă se vede terfelit în media, judecat pe aspecte de moralitate, de viață privată, nu neapărat de viața publică, de funcție", explică dl. Dănileț.

Cristi Vasilică Dănileț spune că în ultima perioadă, când au de rezolvat dosare grele, judecătorii de la ÎCCJ sunt ”tocați” de unele televiziuni. Potrivit lui, atunci când un jurnalist scrie la comandă, face ”propagandă de joasă speță sau chiar terorism mediatic, menit să dezinformeze în mod ordinar, să manipuleze masele și să distrugă vieți, la propriu.” Magistratul adaugă faptul că oamenii politic vor să controleze justiția, care îi sperie prin dosarele care se instrumentează împotriva lor, iar presiunile se fac prin diverse căi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel