Cumpănașu critică un ministru: ”Mă văd nevoit să dezvălui în premieră”

Alexandru Cumpănașu, președintele CNMR, a reacționat după mesajul ministrului Cercetării cu privire la proiectul Laserului de la Măgurele. 

Vezi și: Ministerul Cercetării nu blochează laserul de la Măgurele

Iată reacția transmisă de Alexandru Cumpănașu: 

CNMR a averizat foarte clar ieri cu privire la riscul major de blocare a proiectului Laserului de la Magurele. Am atentionat alaturi de alti colegi pe ministrul cercetarii cu privire la acest lucru. Am observat ca domnia sa ne-a raspuns prin intermediul dumneavoastra ca este mediator intre ELI - NP si un concern de firme straine.

Eu sunt uluit, siderat, inmarmurit de aceasta declaratie. Nu stiu cum poate un reprezentant al statului roman sa fie mediator intr-un litigiu in care este PARTE. Contractul de finantare si evudent Actul Aditional au semnatura ministrului si trebuie sa o aiba cat timp ministerul atat prin Organismul Intermediar cat si prin coordonarea Complexului de la Magurele este implicat direct.

Sper ca a fost o scapare a domnului ministru si mai sper sa nu mai aud vreodata un ministru sau reprezentant al Romaniei declarandu-se mediator cand vine vorba de interesele Romaniei!!.

Cu atat mai mult cu cat concernul italiano-francez nu si-a onorat obligatiile si ma vad nevoit sa dezvalui in premiera faptul ca statul roman a fost nevoit sa trimita echipe "in recunoastere" in Europa pentru a identifica piesele lipsa dar PLATITE de statul roman. Dupa 2 ani de contract aceasta companie nu livrase piesele necesare fazei a 2 a a proiectului de la Magurele. Motiv pentru care s-a reziliat contractul.

Si cu toate astea, s-a incercat introducerea cu forta in continuare a acestei firme italiene in special pe gat celor de la Magurele.

Pe de alta parte domnul ministru ar trebui sa solicite informatii clare partii italiene cu privire la dezvoltarea unui centru similar in Italia dupa ce au plagiat tehnogia de la Magurele.

Asadar, sfatul nostru al CNMR este ca domnul ministru sa aibe mai multa grija cu declaratiile de neutralitate atunci cand vine vorba de statul roman si interesele sale mai ales ca urmare a rezilierii procesele au fost castigate pana acum de Intitutul de la Magurele. In ceea ce priveste declaratia domnului ministru cu privire la invitatea de catre dansul a ambasadorului Italiei si Frantei pentru "mediere" va comunic ca pot proba ca solicitarile au venit si in trecut de la reprezentantii celor 2 tari.

Cat priveste procedura aceasta de "negociere/mediere" va anunt ca excede grav cadrul legal. Numai Curte de Justitie a Uniunii Europene se poate pronunta eventual. Le atrag atentia tuturor ca este un contract comercial in care statul roman a fost tepuit ba mai mult nu avem un raspuns clar cu privire la dezvoltarea sau nu a unui centru de cercetare similar in Italia pe baza tehnologiei de la Magurele. Cerem TUTUROR institutiilor statului sa iasa din hibernare si sa apere interesele cercetarilor romani si ale Romaniei. Nu pot insa sa nu observ rapiditatea cu care ministrul cercetarii a raspuns solicitarii noastre pentru o intalnire in cadrul careia sa gasim impreuna cele mai bune solutii. Domnul VicePresedinte Hadar a fost desemnat sa tina legatura cu ministerul si a fost stabilita o intalnire cu domnul Hurduc pentru marti la 1630. Reprezinta un mare pas inainte cu atat mai mult cu cat Ministerul Fondurilor Europene a aprobat deja actul aditional pentru prelungirea contractului de finantare pana in 2022, prin urmare suficient timp pentru finalizarea laserului. A mai ramas o simpla formalitate: ca domnul ministru sa semneze si dansul actul aditional la contractul de finantare avizat de MFE. Acestea sunt precizari la reactia de ieri a domnului ministru insa il asiguram de intreaga noastra deschidere si expertiza. Sunt convins ca lucrurile se vor debloca curand".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel