Coronavirus. Efectele COVID 19, comparate cu cele ale unui război mondial

Efectele pandemiei de coronavirus sunt comparate cu efectele unui război mondial, atât la nivel social, cât şi economic. 

Connecting the dots

Efectele unui razboi mondial sunt:

1. Numar mare de morti – conform estimarilor COVID-19 are un potential de mortalitate pe o perioada de 2 ani (ciclul natural) in intervalul 500,000 – 100,000,000 (primul razboi mondial a facut aproximativ 37,500,000 victime, al doilea razboi mondial aproximativ 60,000,000)

2. Numar mare de invalizi – conform studiilor un procent de pana la 20% dintre cei afectati major de COVID-19 si care s-au vindecat raman cu un handicap al aparatului respirator

3. Redefinirea polilor economici – China pierde un procent semnificativ din volumul de productie, statele occidentale recastiga pana la 30% din capacitatea de productie, Turcia forteaza mana prin criza refugiatilor pentru a prelua o parte din rolul Chinei. India, Cile si alte state cu potential mare de productie incearca sa preia din vidul creat de China.

4. Distrugerea assetur-ilor/a infrastructurii – asseturile financiare inregistreaza cea mai mare pierdere din ultimii 30 de ani, cel mai probabil vor inregistra cea mai mare pierdere din istorie pana la finalul crizei generate de COVID-19. Asset-urile imobiliare pierd prin "Ripple Effect", la fel ca restul. Infrasturctura de transport devine inutila, prin interzicerea transportului de persoane si a marfurilor ceea ce economic echivaleaza cu o distrugere fizica a acestora din punct de vedere operational.

5. Alterarea fortei de munca (diminuare, reconversie) – Milioane de oameni deja nu mai lucreaza sau si-au schimbat stilul si eficienta muncii, intrand in concediu sau in modul „remote". Alte milioane vor fi impinse la reconversie prin reconfigurarea polilor economici.

6. Schimbarea obiceiurilor/culturii in societate – purtam masti, nu ne mai adunam in locatii publice, evenimentele sportive si artistice sunt anulate, schimbam pana si modul in care ne salutam sau, foarte posibil, sa ajungem la o situatie de sanatosi si bolnavi, normali si stigmatizati. Cultele religioase isi schimba rolul in societate, modalitatea de comunicare sau intrunire.

7. Dislocarea unor mase mari de oameni/migratie – milioane de oameni fug din locurile carantinate, alte milioane fug din cauza conflictelor armate din Orientul Mijlociu

8. Procesul educational oprit/schimbat – Majoritatea tarilor Europene a suspendat cursurile pe o perioada lunga. Pentru moment. La fel si parte din USA, Israel, China, Japonia, Coreea etc. Se ia in calcul invatamantul de la distanta/e-learning

9. Schimbarea polilor politici de influenta si schimbarea doctrinelor – pe parcursul acestei crize, majoritatea partidelor/aliantelor politice la nivel global vor pierde increderea populatiei din cauza proastei gestionari a situatiei, fapt ce va genera schimbari politice radicale, foarte probabil inclusiv de doctrina. Sa nu uitam ca exista „virusuri latente" din categoria Yellow Vests care abia asteapta un mediu propice de manifestare. In plus, sa nu uitam apetitul maselor in ceea ce priveste extremele, care, constant, s-a manifestat de-a lungul istoriei.

10. Schimbarea profilului demografic pe categorii de varsta/sexe – COVID-19 ucide in mare parte varsta a 3-a si barbatii. La numere mici, schimbarea nu se observa. La numere mari...

11. Aparitia/disparitia unor state – Traim intr-o lume in care granitele statale incepusera sa devina din ce in ce mai teoretice, adevaratele granite fiind, de fapt, cele sociale. O redefinire a claselor sociale si a drepturilor acestora echivaleaza azi cu o aparitie/disparitie statala.

12. Efecte economice, sociale si demografice pe termen lung – sa speram ca vom trai si le vom vedea...

In urma unui razboi mondial exista invingatori si invinsi. Nu pot fi identificati acum care vor fi invingatorii sau invinsii in urma „acestei perioade", insa cert este ca:

1. Tarile sarace si emergente, care nu vor avea puterea economica sa sprijine mediul economic pe perioada COVID-19 vor pierde enorm si, cel mai probabil, vor fi transformate si mai mult in colonii, furnizoare de forta de munca, resurse si piata de desfacere pentru produse de mana a doua.

2. China rezolva peste noapte un Hong Kong incontrolabil de mai bine de 8 luni, preintampina o situatie similara in Shangai, nationalizeaza practic majoritatea asset-urilor straine din interiorul granitelor, stopeaza exodul de valuta, isi deschide o fereastra de oportunitate imensa in ceea ce priveste cresterea preturilor de productie, justificate de preturile „concurentei"

3. USA si in special Trump rezolva Iranul, distrage atentia de la conflictul din Orientul Mijlociu unde s-au predat Rusiei (si Rusia fiind la masa bogatilor), recastiga productie interna, isi reconsolideaza pozitia de lider mondial

4. Rusia castiga batalia resurselor petroliere si influenta in Orientul Mijlociu si, cel mai probail in Europa.

5. Europa destramata, fara forta militara serioasa, cu un UK rupt si transformat in "partener strategic", is va arata din plin impotenta decizionala si administrativa, pierzand pe toate planurile: economic, politic, social, militar.

6. Datoria mondiala se apropie de 60 de trilioane USD. Japonia are o datorie de aprox 260% din PIB, Grecia 147%, USA 93% (o imagine clara aici: https://www.economist.com/content/global_debt_clock) Avand in vedere ca gradul de colectare anuala in medie este de aproximativ 20% din PIB, iar o "plata a datoriilor" de 1% din PIB ar destabiliza practic economia unei tari medii, chair si luand in calcul o intrerupere a indatorarii azi, ar fi necesare cateva sute de ani pentru a fi acoperit acest credit. Singura solutie de rezolvare a acestei situatii, fiind o inflatie mondiala agresiva si foarte rapida care ar reseta raporturile procentuale si declarand alti castigatori aflati in pole-position-ul datornicilor mondiali. Ceea ce traim azi, incluzand scaderea pretului petrolului care catalizeaza caderea tuturor asseturilor, transformand valoarea lor intr-un "efect de prastie", cumulat cu tiparirea excesiva de moneda din ultima perioada si cele expuse mai sus reprezinta climatul ideal pentru o criza opusa celei din 2008, generatoare de inflatie planetara istorica.

7. Acele poluri oculte de putere despre care se tot vorbeste in diferite teorii ale conspiratiei, foarte probabil vor iesi infrante de data aceasta, marii castigatori fiind, cel mai probabil, structurile de tip „deep state" de generatie noua, care au ajuns la maturitate si care necesita un „next level", lasand in offside smecherii inchipuiti ai planetei care din maimutoi si lache flausati s-au transformat in lideri politici si miliardari celebri.

Familia din care provine COVID-19 a fost patentata in USA de catre guvernul USA ca potentiala arma biologica, procesul de patentare incepand in 2003 - https://patents.google.com/patent/US7220852B1/en. Se zvoneste ca in urma cu mai putin de un an „2 chinezi" au furat mostra dintr-un laborator USA de pe teritoriul Canadei. Poate e doar un zvon, iar explozia COVID-19 fix in WUHAN, centrul de cercetare pe coronavirusi a Chinei, sa fie doar o coincidenta. Insa! Hai sa facem un exercitiu de imaginatie:

„Dar daca castigatorii enuntati mai sus au facut blat si au creat artificial si controlat aceasta criza, estimand in clar efectele potentiale, cu ajutorul AI?"

Si cand te gandesti ca, poate, copiii sau copiii copiilor nostri vor rade de noi ca am trecut prin al Treilea Razboi Mondial fara sa ne dam seama...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel