Comerțul Marea Britanie - Uniunea Europeană a scăzut cu un sfert față de 2018

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a prăbușit cu 23,1% la începutul anului 2021.

Conform The Guardian, comerțul dintre britanici și Uniune a scăzut cu aproape un sfert la începutul anului 2021 față de aceeași perioadă a anului 2018, iar motivele pentru această scădere sunt Brexit-ul și impactul pandemiei Covid-19 asupra exporturilor. Între timp, piața din China a înlocuit Germania când vine vorba de cea mai mare sursă de import pentru Regat.

Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a transmis că comerțul total de bunuri cu Uniunea Europeană, care include atât importuri, cât și exporturi, a scăzut cu 23,1% în primele trei luni ale anului, comparativ cu primul trimestru din 2018, cea mai recentă perioadă în care Covid-19 și Brexit-ul nu puneau probleme. Cifrele sunt uriașe ținând cont că comerțul cu țările non-UE a scăzut cu doar 0,8% în aceeași perioadă, fiind astfel o reflexie a impactului pe care îl au controalele de la frontieră stipulate în acordul dintre guvernul lui Boris Johnson și înalții de la Bruxelles.

Raportul ONS arată că istoria se modifică

Cu șase luni după acordurile de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, Oficiul de statistică a publicat un raport care analizează impactul asupra comerțului atât al pandemiei, cât și al Brexit-ului. Astfel, sunt dovezi că activitatea din porturile britanice a scăzut, iar exportatorii britanici au avut probleme cu noua birocrație. Exporturile către Irlanda au fost cele mai afectate când vine vorba despre parteneri din UE, în timp ce Germania, Franța și Olanda au primit și ele mai puține mărfuri britanice.

China a înlocuit Germania când vine vorba de cea mai mare piață de import pentru Marea Britanie în 2020, pentru prima dată în istorie, tocmai pentru că a fost o cerere foarte mare de echipament de protecție împotriva Covid-19. Materialele pentru aceste echipamente de protecție, printre care și măștile de protecție, provin din China. Astfel, istoria din ultimii 23 de ani a fost rescrisă în 2020, fiindcă Germania era prima piață de import pentru britanici cu excepția a câteva luni din perioada 2000-2001.

Premierul Johnson insistă că sunt probleme temporare

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a insistat asupra faptului că această situație dintre țara sa și Uniunea Europeană este de scurtă durată, iar noua relație bilaterală are „probleme cu dinții” precum bebelușii. Aceste probleme ar urma să fie depășite în timp fiindcă părțile se vor adapta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel