Codul Rutier s-ar putea modifica. Sancțiuni dure pentru șoferii beți și drogați - Proiect

soferi
soferi

Codul Rutier ar putea suferi modificări majore în ceea ce privește sancțiunile. Un proiect care se află în dezbatere la Senat, propune sancțiuni  dure față de șoferii care se urcă băuți sau sub influența drogurilor la volan. Sancțiuni mari vor primi și recidiviștii, aceștia putând să devină pietoni pentru o perioadă de până la 10 ani.

Valul de accidente din ce în ce mai grave din ultimii ani i-a determinat pe deputații PP-DD,  Tudor Ciuhodaru, Monica Iacob Ridzi şi Cătălin Daniel Fenechiu să redacteze câteva modificări la  Cod Rutier, proiectul acestuia fiind în dezbatere la Senat. Potrivit proiectului, pentru șoferii prinși cu o alcoolemie mai mare de 0,8 grame la litru de sânge (limita penală a alcoolemiei în sânge), pedeapsa minimă se va mări de 5 ori.   Astfel, proiectul prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani, faţă de pedeapsa actuală care variază între 1 şi 5 ani de închisoare.

 Dacă şoferii prinşi cu alcoolemia respectivă se ocupă cu transportul de persoane, de substanţe periculoase sau cu instrucţia pentru obţinerea permisului auto, pedeapsa este mult mai mare: de la 10 la 15 ani de închisoare, scrie gandul.info.

Proiectul de lege propune şi modificarea perioadelor de suspendare a permisului de conducere, în cazul şoferilor prinşi băuţi sau drogaţi la volan.

 Astfel, un şofer cu alcoolemie de sub 0,8 grame la litrul de sânge ar urma să rămână fără carnet pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 12 luni, faţă de 3 luni cum este acum.

 Dacă alcoolemia depăşeşte limita penală, atunci şoferul rămâne fără carnet de conducere pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani. Aceeaşi pedeapsă o riscă şi şoferii prinşi la volan sub influenţa drogurilor.

 Pentru recidiviştii prinşi la mai puţin de 5 ani de la săvârşirea faptei, pedepsele se majorează cu 1 an pentru cei cu alcoolemie sub limita penală şi cu 10 ani pentru cei cu alcoolemie mai mare de limita penală de 0,8 g/l.

De asemenea, proiectul interzice şoferilor prinşi băuţi sau drogaţi la volan să mai solicite reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Vezi AICI modificările proiectului Codului Rutier

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel