Badea (ASF): Identificator electronic pentru companiile listate, obligatoriu

Companiile listate vor fi obligate să îşi achiziţioneze un identificator electronic, odată cu MiFID II, a declarat Leonardo Badea (ASF).

Companiile listate vor fi afectate MiFID II, fiind obligate să-şi achiziţioneze un identificator electronic (cod LEI), fără de care tranzacţionarea acestora nu va mai fi permisă, susţine Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-o declaraţie transmisă, vineri, Agerpres.

El este de părere că acest lucru va ajuta autorităţile să identifice şi sancţioneze cazurile de abuz pe piaţă.

'Pe plan local, trecerea la MiFID II va presupune noi investiţii din partea intermediarilor, atât în aplicaţii de tranzacţionare şi back office conforme cu noile cerinţe cât şi în pregătirea şi instruirea profesională a personalului din vânzări şi consultanţă de investiţii, cu posibile efecte în scăderea numărului de intermediari dar şi îmbunătăţirea protecţiei investitorilor în instrumentele financiare', a spus Badea.

Directiva MiFID II înlocuieşte, din 3 ianuarie 2018, directiva privind pieţele instrumentelor financiare existente, care a fost în vigoare din noiembrie 2007. Şeful ASF explică faptul că MiFID II aduce ca noutate segregarea conceptului de consultanţă independentă şi non-independentă, cu scopul de a acorda un grad sporit de protecţie clienţilor.

'În acest sens, clienţii vor fi informaţi la deschiderea relaţiei contractuale cu privire la tipul la consultanţă şi cu privire la restricţiile aplicabile. De asemenea, MiFID II introduce în sarcina emitenţilor şi distribuitorilor de produse o serie de obligaţii privind guvernanta produselor financiare prin care se urmăreşte ca acestea să fie, pe întreaga durată de viaţă, adecvate pieţei şi clienţilor ţintă. O altă obligaţie o constituie furnizarea clienţilor şi autorităţii de rapoarte mai detaliate cu privire la tranzacţiile efectuate şi de înregistrare şi stocare a tuturor convorbirilor telefonice, comunicaţiilor electronice şi schimburilor de date despre tranzacţii. Şi companiile listate vor fi afectate de acest nou pachet legislativ, fiind obligate să-şi achiziţioneze un identificator electronic (cod LEI), fără de care tranzacţionarea acestora nu va mai fi permisă, care va ajuta autorităţile să identifice şi sancţioneze cazurile de abuz pe piaţă', informează Badea.

Potrivit acestuia, se estimează că pregătirile pentru trecerea la MiFID II au costat la nivel global băncile şi firmele de investiţii mai mult de 2 miliarde de dolari.

Băncile vor trebui să transmită mai multe informaţii autorităţilor

Noua directivă transformă în mod profund regulile care guvernează operaţiunile cu diferite tipuri de instrumente financiare în Europa, având drept obiectiv îmbunătăţirea transparenţei şi reducerea costurilor pentru investitori. Băncile vor trebui să transmită mai multe informaţii autorităţilor de supraveghere şi să pună la punct sisteme de tarifare mai clare pentru diferitele lor produse.

Tranzacţiile cu acţiuni, obligaţiuni, produse derivate, materii prime şi alte active trebuie toate declarate către depozitarul central, ceea ce va oferi regulatorilor datele necesare pentru a supraveghea şi identifica formarea bulelor speculative, în ideea de a evita repetarea unei crize similare cu cea din 2007-2009. Odată cu intrarea în vigoare a directivei MiFID II, gestionarii de fonduri şi alţi actori de pe piaţă vor trebui să raporteze până la 65 de biţi de date în primele 15 minute care urmează unei tranzacţii, în caz contrar riscând să fie amendaţi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel