Argentina deține secretul salvării din criză

criza-argentina
criza-argentina

Acum 10 ani, Argentina era în situația actuală a Europei.  Victimă a datoriei publice uriaşe, a corelării monedei naţionale cu dolarul şi a măsurilor de austeritate impuse de FMI, țara latino-americană era în faliment. Redresarea Argentinei ar putea servi drept exemplu pentru statele europene. Nu doar ”îndepărtarea” de dolar i-a ajutat. Așa au reușit să devalorizeze moneda și să accentueze exporturile. Dar au speculat atuu-ri economice, mai ales agricultura. Au introdus organismele modificate genetic, cea mai mare productivitate, legată de dezvoltarea intensivă a zootehniei, devenind un mare exportator agricol.

[caption id="attachment_373940" align="alignleft" width="310"] Foto: AFP[/caption]

Preşedintele de la acea vreme al Argentinei, Fernando de la Rua, a fost nevoit să fugă din ţară din faţa demonstranţilor cu un elicopter, de pe acoperişul sediului guvernului. În urma confruntărilor cu forţele de ordine, 38 de protestatari şi-au pierdut viaţa. A urmat o perioadă nesigură, în care ţara nu a avut un lider clar, potrivit money.ro.

Faliment

Argentina a intrat în incapacitate de plată, a îngheţat conturile bancare, pesosul s-a devalorizat puternic, iar argentinienii şi-au pierdut mare parte din economii. În doar două săptămâni, la conducerea ţării s-au succedat cinci preşedinţi.

Cum a ieșit din criză

Ulterior, Argentina a ieşit din criză prin respingerea măsurilor de austeritate, care sunt puse în prezent în aplicare în mai multe state europene.

Zona euro se luptă cu probleme similare celor care au îngenunchiat Argentina în 2001. Guvernele se luptă cu datorii publice ridicate şi au fost impuse măsuri de austeritate în Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia. Economiştii spun însă că există şi multe diferenţe între cele două cazuri. Redresarea ţării din America de Sud a avut loc după ce autorităţile au recăpătat controlul asupra instrumentelor monetare, pe care l-au pierdut in 1991, când moneda naţională a fost legată de dolar. Acest lucru nu s-ar putea face însă în cazul statelor cu probleme din uniunea monetară, susțin analiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel