AMÂNARE RATE BANCĂ. Ordonanța PNL vs. Legea PSD. Augustin Zegrean, explicații pentru românii cu credite

Zegrean
Zegrean

Legea care prevede suspendarea ratelor românilor așa cum a fost propusă de Partidul Social Democrat și votată de Parlament va fi analizată de CCR pe 5 mai, după ce a fost atacată de PNL.

Săptămâna aceasta, însă, Ordonanța Guvernului Orban cu aceeași temă a fost deja publicată în Monitorul Oficial și își face efectul. Practic, dacă Legea va trece de Curtea Constituțională, românii vor avea la dispoziție două acte normative cu același subiect: amânarea ratelor bancare din cauza efectelor crizei provocate de corobavirus.

Situația a fost explicată de fostul judecător constituțional Augustin Zegrean, la Realitatea Plus, în condițiile în care CCR va discuta legea atacată de PNL tocmai pe 6 mai:

”Practic, tot sistemul judiciar este în pauză, din cauza stării de urgență. Prima ședință ar fi pe 6 mai, dacă se lămuresc lucrurile cu criza asta sanitară. Ordonanța de Urgență, dacă a fost publicată în Monitorul Oficial, atunci ea este în vigoare. Deci, ceea ce scrie în legătură cu amânarea ratelor funcționează, pot să aștepte oamenii sau pot să nu aștepte legea de la CCR. Dacă trece legea de CCR și va fi promulgată de președinte și va intra în vigoare, oamenii vor putea profita de ambele legi, atât de Legea Parlamentului, cât și Ordonanța de Urgență”, a explicat Augustin Zegrean.

Să știe lumea în ce țară trăim

”Vom putea alege între una sau alta. Nu este un lucru bun, pentru că nu este normal să ai două reglementări, în două acte normative diferite. Parlamentul va trebui să ia în dezbatere Ordonanța și să lămurească lucrurile, pentru că este obligatoriu. Trebuie să o pună în acord cu legea. Sunt proceduri constituționale suficiente. Nimeni nu trebuie să se sperie de existența a două acte normative. Oricum, eu cred că nu este nicio grabă, chiar dacă nu poți să dai orice fel de lege în stare de urgență. Constituția spune că regimul stării de urgență se stabilește prin lege organică. Ori, la noi s-a mai stabilit starea într-o noapte, printr-o ordonanță, când veneau minerii să ocupe Bucureștiul, în 1999, și a fost aprobată prin lege după cinci ani. Asta așa, ca istorie, să știe lumea în ce țară trăim”, a mai declarat judecătorul Augustin Zegrean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel