AirHelp: Circa 13.000 de pasageri români afectaţi de cursele aeriene cu întârzieri de peste trei ore nu au cerut despăgubiri

Peste 13.000 de pasageri români afectaţi, vara trecută, de întârzierea zborurilor, anulări sau refuz la îmbarcare şi eligibili pentru a primi compensaţii de până la 600 de euro nu au depus cereri pentru a-şi primi banii, arată o analiză realizată de AirHelp, companie specializată în obţinerea de compensaţii pentru pasagerii păgubiţi. 

Conform datelor publicate miercuri, cei mai mulţi dintre pasagerii care nu au solicitat despăgubiri au avut zboruri cu plecare din Bucureşti, însă au existat probleme şi la Cluj-Napoca sau Iaşi. La polul opus, sunt pasagerii care au decolat de pe aeroporturile din Suceava, Satu Mare şi Craiova.

Pe de altă parte, alţi 10.000 de pasageri români au cerut compensaţii, potrivit Directivei Europene 261/2004, şi au primit banii înapoi. 

Un sondaj efectuat de YouGov în numele Airhelp arată că două treimi (66%) dintre călătorii care se confruntă cu o întrerupere a zborului depun o cerere de despăgubire, iar acelaşi procentaj afirmă că au primit compensaţia.

O statistică publicată recent relevă faptul că pasagerii din România ai companiilor aeriene au pierdut 2.500 de ore de vacanţă în vara anului trecut din cauza nenumăratelor întârzieri. Mai precis, un număr de 636.000 de pasageri s-au confruntat cu zboruri întârziate, dintre acestea aproape 5.600 au decolat cu o întârziere mai mare de 15 minute, iar 100 au fost anulate. 

În ceea ce priveşte zborurile eligibile pentru compensaţii, adică întârzieri mai mari de trei ore, în perioada sezonului estival, peste 23.000 de pasageri au fost afectaţi. 

Legislaţia europeană acordă dreptul pasagerilor care au fost afectaţi de întârzierea zborurilor, anulări sau refuz la îmbarcare, să depună cereri pentru compensaţii în decurs de trei ani de la incident. 

Din anul 2013, când AirHelp a fost fondată, compania a ajutat peste 13 milioane de pasageri din peste 35 de ţări. 

"În 2019, câteva companii aeriene, printre care British Airways şi Easyjet, au implementat o clauză extrem de incorectă şi ostilă pasagerilor prin condiţiile pe care le impunea. Clauza a fost în prima fază utilizată de Ryanair şi ulterior copiată de alte companii aeriene. Controversata clauză obligă pasagerul ca, în cazul unei întârzieri, pentru a primi compensaţii, acesta trebuie să contacteze el însuşi compania aeriană, nu prin intermediul terţilor. Abia după ce a făcut acest lucru şi nu a primit compensaţii, pasagerului îi este permis să caute asistenţă legală pentru a-şi obţine banii. AirHelp s-a judecat cu Ryanair în instanţele olandeze pentru eliminarea clauzei şi a câştigat, forţând astfel compania aeriană să o anuleze", se arată într-un comunicat de presă al AirHelp. 

AirHelp este liderul mondial în obţinerea de compensaţii şi ajută pasagerii să înţeleagă care sunt drepturile lor şi să primească despăgubiri pentru zboruri întârziate, anulate sau supra-rezervate. Compania are reprezentanţe în toată lumea, cu peste 700 de angajaţi la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel