Adrian Vasilescu a vorbit despre o a treia criză.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că anul nou, 2022, are semne grele din punct de vedere economic, iar "criza e după colţ".
"Sfârşim primul an al unui deceniu, deceniul 3 din acest secol, care s-a anunţat de la început foarte complicat şi cu multe semne grele. Lumea a învăţat din istorie că într-un secol se produc maxim două crize mari.
Şi iată că în secolul 21 s-au produs deja două crize foarte mari şi se vorbeşte deja de o a treia criză care este după colţ", a declarat Adrian Vasilescu, în emisiunea "În faţa naţiunii" de la Antena 3.
"Dacă Bill Gates are dreptate, atunci 2022 va fi nu numai anul în care scăpăm de pandemie dar va fi şi anul ultimei pandemii. Eu nu aş vrea să dau un sfat din capul meu, pentru că nu sunt profet (...). Au tot fost pandemii care au încercat foarte puternic lumea. Şi în general după pandemii au fost comportamente diferite.
Acum foarte multe reviste economice şi foarte multe centre economice se întreabă ce se va întâmpla cu grămezile de bani pe care sta populaţia lumii, pentru că a încetinit consumul în perioada pandemiei şi când încetineşte consumul se sting motoarele economiei", a mai spus Adrian Vasilescu.
Potrivit Antena 3, anul viitor vine cu credite mai scumpe şi rate mai mari. În primele zece zile din luna ianuarie, Banca Naţională trebuie să ia o decizie financiară extremă dacă va creşte sau nu dobânda-cheie.
Analiştii economici se aşteaptă ca dobânzile să crească, în contextul în care avem cea mai mare inflaţie din ultimii 13 ani.
Pot exista creşteri de zeci de lei de la lună la lună! Următorea şedinţă de politică monetară a BNR este programată în data de 10 ianuarie 2022. Analiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să crească fie cu 0,25%, fie cu 0,5%.
"Banca Naţională nu cred că se va pronunţa până în 10 ianuarie. Analize există din plin, dar nu sunt pentru public", a completat Adrian Vasilescu.
Indicele ROBOR la trei luni este deja la cel mai mare nivel din ultimii aproape doi ani. Adică, la 2,98%. Iar în funcţie de acesta se calculează majoritatea ratelor pentru creditele luate în lei, înainte de luna mai 2019.
Pentru un credit de 60.000 de euro, luat pe o perioadă de 30 de ani, în noiembrie rata lunară era de 1.260 de lei. Acum rata lunară a crescut cu 70 de lei, ajungând la 1.330 de lei. Dar până la primăvară rata lunară ar putea ajunge la 1.487 de lei, dacă ROBOR continuă să crească
Istoricul dobânzii-cheie:
10 noiembrie 2021: 1,75%
6 octombrie 2021: 1,50%
18 ianuarie 2021: 1,25%
23 martie 2020: 2,00%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu