Urmărește emisiunea live


160 de ani de la înfiinţarea Statului Major al Apărării. Drapelul, decorat

Drapelul Statului Major al Apărării a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Nicole Ciucă, a locţiitorului SMAp, Nicolae Petrescu, şi a consilierului prezidenţial Ion Oprişan.

"Această decoraţie recunoaşte contribuţia tuturor militarilor în rezervă şi retragere, în mod deosebit celor care au lucrat în Statul Major General şi a şefilor statului major general, parte dintre dumnealor prezenţi astăzi la ceremonie, cărora le mulţumesc pentru profesionalismul şi realizările din timpul mandatului şi pentru moştenirea pe care ne-au lăsat-o să o ducem mai departe. Îi salutăm şi pe cei peste 1.200 de militari români care astăzi scriu istorie în misiunile externe ale României", a declarat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în această zi, gândurile celor prezenţi se îndreaptă şi către cei 30 de camarazi căzuţi în ultimii ani în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Bosnia-Herţegovina, precum şi la cei peste 190 care au fost răniţi.

"Statul Major al Apărării a dovedit că poate acţiona ca o echipă profesionistă, care ştie să lucreze integrat şi eficient. Aceste calităţi vor fi cu atât mai importante în noul mediu de securitate, imprevizibil şi extrem de volatil. Apărarea ţării noastre poate fi concepută doar prin prisma unei abordări colective, bazată pe valori comune, iar experienţa acumulată de Armata României în cadrul NATO şi Uniunii Europene ne asigură un statut solid în relaţia cu armatele aliate şi partenere", a spus Ciucă.

El a dat asigurări că România va continua să dezvolte parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv din perspectiva sprijinului pe palierul implementării obiectivelor naţionale, în contextul procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare.

"Vom continua să ocupăm unul din primele locuri în cadrul NATO"

"Vom îndeplini în continuare angajamentele de împărţire echitabilă a responsabilităţilor, respectiv contribuţie financiară, capabilităţi şi participarea la misiuni, prin alocare şi în viitor a 2% din PIB pentru apărare şi ne vom concentra pe programele de înzestrare a Armatei României cu tehnică şi echipamente moderne, demnă de o ţară aliată. Astfel, vom continua să ocupăm unul din primele locuri în cadrul NATO în acest domeniu, ceea ce confirmă că ţara noastră este un partener credibil în cadrul NATO şi UE", a afirmat ministrul Apărării.

După citirea decretului prezidenţial de acordare a decoraţiei, aceasta a fost fixată pe drapelul SMAp, a fost intonat Imnul Naţional al României, iar drapelul de luptă a fost introdus în formaţie. De asemenea, a avut loc şi activitatea de acordare de distincţii şi Embleme de onoare ale Statului Major al Apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel