Demisii șoc în mass-media din România. Cine sunt jurnaliștii care au plecat de la principalele televiziuni de știri

Anul 2014 a fost unul al schimbărilor importante nu doar în plan politic, ci și în planul mass-media. Mai mulți jurnaliști cunoscuți fie și-au dat demisia de la principalele televiziuni de știri, fie au fost dați afară în urma unor neînțelegeri. Printre cei care au avut parte de schimbări majore în carieră, în anul 2014, se numără Cătălin Striblea, Robert Turcescu, Laura Chiriac și mulți alții.

VEZI ȘI: Sorina Matei, ATAC DUR la adresa Tatianei Niculescu Bran: A făcut din nou O PROSTIE

În rândurile de mai jos, DC News vă prezintă cele mai importante "mișcări" de pe scena mass-media în 2014.

(w670) RADU HERJEU

1. Radu Herjeu a plecat în luna martie 2014 de la România TV după doi ani și jumătate de colaborare cu acest post de televiziune. Pe data de 21 martie, jurnalistul anunța pe blogul personal: "Ieri, de ziua mondială a fericirii, am încheiat colaborarea mea cu România TV, după exact doi ani şi jumătate de la primul jurnal de ştiri prezentat aici. Azi a fost ultima zi la datorie". Radu Herjeu a mai lucrat la B1 TV, Alpha TV și Antena 1.

(w670)

2. În martie, Laura Chiriac înceta colaborarea cu România TV. Aceasta a moderat o emisiune alături de Victor Ciutacu. "Am semnat un act de desfacere amiabilă a contractului(...) N-am vorbit niciodată despre plecarea mea de la AFP, despre motivele pentru care am ales să rămân la România TV și nu la Realitatea. Nu intru în detalii nici de data asta", povestea Laura Chiriac. Câteva luni mai târziu, jurnalista a ajuns la Realitatea TV, post pe care l-a părăsit ulterior.

(w670)

3. Cristi Citre a fost dat afară de la Digi 24, în luna iulie, după ce a postat pe Facebook un mesaj despre Victor Ponta. Cosmin Prelipceanu, redactor șef, a avut o discuție cu jurnalistul și s-a decis încetarea colaborării. "Fără să-mi indice postarea respectivă, mi-a spus (n.r. – Cosmin Prelipceanu) că am sărit calul pe Facebook, am citat. Și mi-a spus că noi, jurnaliștii, n-avem dreptul la opinii. N-a fost o discuție mai lungă deoarece nu aveam ce discuta mai mult", spunea Cristi Citre la acea vreme.

(w670)

4. În iulie 2014, Ana Iorga Mihail a plecat de la Digi 24 după un mesaj postat pe Facebook. Jurnalista l-a luat peste picior pe Radu Paraschivescu și a fost somată să şteargă postarea, iar pentru că a refuzat, a plecat. "Cristi Citre a fost concediat, marţi, de la Digi24 pentru o postare pe Facebook. Eu am fost concediată recent, din acelaşi motiv. La Digi24, cenzura nu mai e un accident, ci devine o nefericită tradiţie. După ce, timp de mai bine de un an, pregătisem proiectul unei emisiuni despre cuvinte şi exprimare, ca lingvist şi reporter Digi24, conducerea postului a preferat să încredinţeze această emisiune domnului Radu Paraschivescu, care e departe de a avea competenţe în domeniul lingvisticii", povestea Ana Iorga Mihail pentru DC News.

(w670)

5. În august, Dragoș Pătraru s-a mutat cu emisiunea "Starea Nației" de la România TV la TVR 1. "Am plecat pentru că este o provocare imensă pentru mine, ca jurnalist, televiziunea română și cred că, împreună cu ceilalți oameni de la Televiziunea Română să reușim în cel mai scurt timp să schimbăm percepția publicului față de ce înseamnă și ce se întâmplă în TVR, să-i redăm acestei instituții demnitatea pe care trebuie să o aibă și, bineînțeles, ratingul care i se cuvine ca televiziune națională. Eu unul, ca proiect personal – una dintre condițiile mele fiind să fiu plătit în funcție de audiență – îmi propun ca, în cel mai scurt timp, telespectatorii care se uită la Starea Nației să nu mai aibă impresia că, atunci când își plătesc abonamentul, aruncă banii pe fereastră", spunea Dragoș Pătraru.

(w670)

6. Robert Turcescu mărturisea, pe 21 septembrie, că a fost ofițer acoperit. În acel moment, spunea și că renunță la emisiunea "Sub semnul întrebării" difuzată pe B1 TV. Ulterior, jurnalistul a anunțat că va modera emisiunea "100%" la Nașul TV.

 (w670)

7. În noiembrie, Cristian Vasilcoiu, jurnalist pe justiție, și-a dat demisia de la B1 TV pentru a lucra la ziarul Libertatea. Amintim că în 2012, Cristian Vasilcoiu a trecut de la presa scrisă, la televiziune, când a început la Realitatea TV. Tot la Realitatea TV el a făcut pentru scurt timp și o emisiune despre justiție, În ultimă instanță.

(w670)

8. Mădălina Pușcalău a anunțat, în decembrie, că pleacă de la B1 TV după ce a moderat cea de-a doua dezbatere electorală dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis. Jurnalista a anunțat că pleacă în ultima ediție a emisiunii pe care o modera – "Bună seara, România". Într-o postare pe Facebook, Mădălina Pușcalău explica de ce a decis să înceteze colaborarea cu B1 TV. "De ce am plecat? Fără să intru în prea multe detalii, pentru că asta ține de modul în care văd eu o raportare corectă față de un loc unde am lucrat, pot spune că nu mă mai simt parte din acest proiect, nu mai simt că avem un drum comun, nu mai înțeleg și nu mai rezonez cu multe dintre deciziile conducerii. În plus, influența unor personaje toxice, este atât de mare încât contaminează întreaga atmosferă a postului. Iar eu am o viziune clară despre locul de muncă. E acel loc unde te duci cu plăcere, te simți apreciat și respectat și sunt create toate condițiile pentru a face performanță. Ceea ce, din păcate, nu mai este cazul aici. Nu vreau să comentez prea multe despre unele sincope vizibile în logica și contanța politicii editoriale. Telespectatorii sunt cei care trebuie să facă această analiză. Desigur și eu am făcut propria analiză, iar rezultatul este decizia de a pleca", scria jurnalista pe Facebook.

 (w670)

9. În luna decembrie, Silviu Mănăstire a anunțat că se mută cu emisiunea "Dosar de politician" de la România TV la B1 TV. "Cu o oarecare voioșie demnă de vremuri mai bune, anunț că am decis să nu-mi prelungesc colaborarea cu România TV (postul TV unde am trăit pe viu alegerile) ce expiră la sfârșitul acestui an. Emisiunea Dosar de politician va căpăta viață altundeva", scria jurnalistul într-un editorial. Amintim că Silviu Mănăstireanu s-a alăturat postului România TV după ce a lucrat o perioadă și la Realitatea TV.

(w670)

10. Cătălin Striblea și-a anunțat plecarea de la România TV duminică, 28 decembrie. "A fost capătul unui drum de aproape șase ani, în mare cu aceeași echipă cu care am început la Realitatea sau Realitatea FM. Am convenit acum, de comun acord, că e o răscruce și că nu ne înțelegem cum să mergem mai departe.

De ce am plecat? Uneori am simțit că sunt mai multe lucrurile care ne despart, decât cele care ne legau. De ce au vrut ei să plec? Nu mi-e foarte clar, dar probabil că e vorba de același sentiment.
Ne-am certat? Nicio secundă. Am trecut fiecare cu calm și chiar râzând. Bine, ei au și experiența transferurilor de jucători pe care le fac de ani de zile. M-a surprins? Sincer să fiu, dacă m-ați fi întrebat acum o lună aș fi avut dubii. Am să le reproșez ceva? Mi-ar fi plăcut ca lucrurile să fie mai clare, dar le mulțumesc pentru sprijin de-a lungul ultimilor ani.

Iar pentru cei care așteaptă să încep un război de natură etică, ideologică sau tabloidă cu conducerea sau patronatul vă înșelați profund. Ce am avut de spus ne-am spus între noi. Eu unul cred că Ultima Oră a fost un program politic bun și credibil. Pentru el am muncit în ultimul an alături de Liliana Ruse, o super-jurnalistă, în fața căreia mă înclin. De altfel, publicul a creditat acest program care, în noiembrie, a fost cel mai vizionat după breaking-news-uri, evident. Asta înseamnă că am muncit serios", scria Cătălin Striblea într-o postare pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel