De marți, iarna pune stăpânire pe țară. Pentru ca gerurile iernii să nu vă aducă o factură la încălzire imposibil de plătit, puteți pune în aplicare câteva sfaturi.
Casadex.ro a făcut un Top 10 al acestor trucuri:
1. Opreşte căldura atunci când ești plecat de acasăProfită de robineţii termostataţi montaţi pe calorifere şi setează-i la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre şcoală. Trucul este de ajutor mai ales pentru persoanele care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereţii, pardoseala şi tavanul se încălzesc şi prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere.
2. Investeşte într-un termostat ambiental programabilTermostatele programabile care comandă centrala termică instalată în casa ta îţi vor uşura viaţa. Sunt setate să modifice temperatura ambientală în funcţie de momentul zilei şi de programul tău şi al familiei tale. De exemplu, îl poți programa la 20 de grade dimineaţa, la 17 grade în orele în care eşti plecat de acasă şi la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic. Variațiile controlate de temperatură îţi vor aduce economii considerabile la buget. Un termostat poate fi cumpărat cu aproximativ 100 de lei.
Setează temperatura prin termostat la nivelul de jos al confortului termic. Se spune că diferenţa de un singur grad poate mări sau micşora, după caz, valoarea facturii cu până la 3%. Economiile nu pot fi făcute cu o temperatură ambientală de 25 de grade Celsius, zi şi noapte.
4. Economiseşte pe timpul nopţiiUn studiu efectuat la Universitatea Lille, din Franţa, arată că temperatura ideală pentru un somn odihnitor se încadrează între 16 și 19 grade Celsius, cu condiţia să fim înveliţi şi îmbrăcaţi în pijamale. Profită de faptul că noaptea eşti protejat de frig în căldura patului tau şi economiseşte, setând termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius.
5. O plapumă groasă sporeşte confortul termic pe timpul nopţiiUn truc simplu şi eficient de încălzire în nopţile friguroase de iarnă este înlocuirea pilotei subţiri, de toamnă, cu una mai groasă sau pur şi simplu adăugarea unei pături peste plapuma existentă. În acest fel, nu va fi nevoie să menţii temperatura dormitorului ridicată pe timpul nopţii şi vei dormi bine, fără să-ţi crească valoarea facturii de încălzire.
6. Economiseşte cu ajutorul boilerului electricReducerea cu 10 grade a temperaturii boilerului poate scădea cu până la 6% costurile lunare de încălzire ale acestuia. Diferenţă de temperatură a apei din boiler nu-ţi va diminua confortul termic din timpul duşului, dar valoarea facturii electrice va scădea simţitor.
7. Dotează-ţi duşul cu o pară economică, cu debit micUn alt truc de economisire este înlocuirea capului de duș cu unul economic, cu debit mic. Asta te va ajuta să economiseşti apa caldă cu până la 25%, fără să simţi diferenţa de presiune a apei.
8. Izolează ţevile de apă caldăIzolarea ţevilor presupune o investiţie minimă. Va aduce însă o economie consistentă bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu.
9. Închide gura şemineului atunci când nu este aprinsDacă stai la casă şi ai un şemineu cu ajutorul căruia obişnuieşti să încălzeşti încăperea în care acesta este montat, nu uita să închizi gura focarului atunci când nu faci focul în el. Șemineul nefuncţional este doar o altă cale de acces pentru aerul rece de afară.10. Nu arunca pe fereastră călduraÎnainte de a deschide ferestrele pentru reîmprospătarea aerului, nu uita să închizi robineţii termostataţi ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura şi implicit banii pe fereastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu