Whisky-ul și vizele ar putea face parte dintr-un acord comercial UK-India

Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson și prim-ministrul indian Narendra Modi
Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson și prim-ministrul indian Narendra Modi

Premierul Boris Johnson spune că vrea un acord de liber schimb cu India până în noiembrie. Între timp Johnosn  se pregătește să se întâlnească cu omologul său indian, Narendra Modi.

150% taxe pentru alcool importat

Dar fiecare sticlă de scotch vândută în India vine cu un preț ridicat atașat, datorită tarifelor de 150% la băuturile alcoolice importate. Deci, în prezent, majoritatea whisky-ului băut în India este făcut în interiorul granițelor sale. Whisky-ul scoțian reprezintă doar 2% din piață, potrivit BBC.

Eliminați aceste tarife, spune Asociația Scotch Whisky

Asociația Scotch Whisky propune elimarea taxelor pentru băuturile alcoolice importate, deoarece acest lucru ar permite creșterea exporturilor cu 1 miliard de lire sterline în cinci ani.

 India aplică de obicei taxe comerciale foarte mari  indiferent dacă este vorba de tarife, cote sau restricții la investiții. De exemplu, mașinile străine atrag taxe  de până la 100%.

Drept urmare, Regatul Unit vinde în India, o țară cu o populație de 1.390.610.000 de locuitori,  mai puțin decât vinde Belgiei, care are o populație de doar 11.681.561 de locuitori.

Dar asta ar putea fi pe cale să se schimbe. La începutul acestui an, Regatul Unit și India au început discuții cu scopul de a asigura un acord comercial până la sfârșitul anului 2022. A treia rundă de discuții ar trebui să începe săptămâna viitoare.

Secretarul comercial al Regatului Unit, Anne-Marie Trevelyan, spune că o astfel de înțelegere ar fi o „oportunitate de aur” poate mai mult decât dublarea comerțului total dintre India și Regatul Unit până în 2035, o creștere de aproximativ 28 de miliarde de lire sterline.

 

Australia și Emiratele Arabe Unite au încheiat acorduri cu India, așa că speranțele sunt mari

Când vine vorba de aceste discuții, totuși, atât India, cât și Marea Britanie au liste de dorințe - și s-ar putea dovedi a fi obstacole mari pentru a ajunge la linia de sosire.

Marea Britanie ar dori mai mult acces la sectorul de producție și servicii al Indiei, domenii în care India a rezistat în mod tradițional implicării străine. Dar economiștii comerciali sugerează că India ar putea fi reticentă în a elimina protecția pe care barierele comerciale au oferit-o industriilor și lucrătorilor autohtoni.

Dacă India merge mai departe și reduce aceste bariere, ar trebui să existe concesii în schimb.

 

Ce ar putea cere India la schimb?

Regatul Unit s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a permite produse indiene, cum ar fi medicamentele, să intre pe piața sa. Și ar putea exista apeluri pentru a acorda mai multe vize lucrătorilor indieni.

 

În cadrul noului regim de imigrare bazat pe puncte post-Brexit, peste 60.000 de indieni au primit vize de muncitor calificat anul trecut, aproximativ două cincimi din total. 

Amitendu Palit de la Universitatea Națională din Singapore, care a fost anterior la Ministerul de Finanțe al Indiei, consideră că Regatul Unit va trebui să meargă mai departe, permițând mai multor profesioniști indieni să intre în Regatul Unit pentru perioade mai lungi de timp.

Boris Johnson însuși a subliniat rolul pe care eliberarea vizelor l-ar putea juca în compensarea deficitului de competențe din Regatul Unit, sugerând că ar putea deschide calea pentru extinderea eligibilității - dar nu este clar cum va fi primit asta de alegători.

 Imigrația s-a dovedit a fi o problemă delicată, mai ales după referendumul din 2016 pentru Brexit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel