Premierul Victor Ponta a oferit, luni seară, într-o intervenție în direct la România TV, de la Berlin, în care l-a avut alături pe analistul politic Bogdan Chirieac, mai multe detalii despre întrevederea pe care a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Potrivit prim-ministrului, interesul Germaniei este ca în România să existe un guvern stabil, atât din perspectiva investitorilor germani în țara noastră, cât şi în contextul geopolitic din această zonă a Europei, însă a atras atenția că "străinii ne văd cu ochii mult mai buni decât ne vedem noi înșine și au o părere mai bună despre România decât avem noi despre România".
"Am simţit şi respect, şi prietenie nu pentru mine personal, cât pentru ţara pe care o reprezint. Vizita a vrut să dea un mesaj public asupra faptului că România contează pentru Germania, că suntem din nou luaţi în serios după alegerile din decembrie 2012", a declarat Victor Ponta, după întrevederea cu Angela Merkel.
Potrivit celor declarate de premierul Ponta, în cadrul întrevederii cu Angela Merkel, nu i s-a impus nicio condiţie şi nici nu i s-au făcut cereri imperative. "Interesul Germaniei este să aibă în România un guvern stabil. Este şi în interesul României, şi al Germaniei, şi al celorlalte state europene", a mai declarat prim-ministrul, care a precizat că stabilitatea politică la Bucureşti este importantă atât la nivelul zonal, cât şi al climatului economic pentru investitori.
Cererile învestitorilor germani, legitime
Referitor la discuţiile pe care le-a avut, luni, la conferința de la Berlin pe teme economice, premierul Ponta a declarat că cererile acestora sunt legitime. "Mi-au spus că nu vrea nimeni să se retragă, dar garantaţi-ne că schimbaţi mai rar legislaţia fiscală, că primim acele arierate din contractele cu statul. E normal ce au cerut, că şi eu le-am cerut să vină cu banii în România", a apreciat primul-ministru.
Despre evenimentele din 2012
În ceea ce privește discuția privind relaţia cu Traian Băsescu, prim-ministrul Ponta a spus că aceasta a vizat doar acordul de colaborare dintre preşedinte şi prim-ministru. "Am vorbit foarte puţin despre 2012. Şi eu şi doamna Merkel ştiam ce era de ştiut. Din punctul nostru de vedere, dar şi al Germaniei, anul trecut a trecut", a spus Ponta.
Premierul Ponta, atent la sfaturile primite de la Merkel și Hollande
Potrivit premierului Ponta, în cadrul discuţiilor, au fost abordate şi subiectul regionalizării şi al modificării Constituţiei. "Ce mi-a spus doamna Merkel, dar şi preşedintele Franţei, François Hollande, a fost de fiecare dată că, dacă poţi evita o criză politică şi să te concentrezi pe reformele structurale, pe economic, pe social, fă-o. Nu ezita niciodată. Şi asta încerc să fac", a explicat Victor Ponta.
Republica Moldova, o temă importantă a discuțiilor de la Berlin
Întrebat de către analistul politic Bogdan Chirieac, dacă, politic, a cerut ceva vizavi de MCV, de Schengen, Victor Ponta a răspuns: "Am cerut altceva, pentru că Schengen se cunoaște și sper că la sfârșitul anului vom avea o discuție mult mai aplicată. Am cerut să fim considerați cel mai apropiat reprezentant al UE față de zona noastră și față de Moldova, în mod special, pentru că interesul Germaniei, al Europei, este să țină Moldova și Ucraina și alte țări din zonă în direcția pro-europeană. La sfârșitul anului, se va lua la Vilnius o decizie importantă privind asocierea Moldovei, privind acorduri. Am discutat foarte mult despre ce se întâmplă în Moldova, despre care sunt sentimentele noastre și interesele noastre naționale în Moldova și am sugerat foarte direct ca de câte ori Germania sau Europa se gândește la Moldova să fim întrebați și să fim considerați măcar ca cei mai bine informați despre ceea ce se întâmplă peste Prut. M-a însoțit și ministrul de Externe și amândoi am pus foarte clar acest mesaj: când e vorba de Moldova, întrebați-ne, luați-ne în considerare și bazați-vă pe noi că încercă să-i convingem să rămână în zona pro-europeană", a relatat premierul Victor Ponta.
România trebuie să-și vadă interesul în Europa
De asemenea, întrebat dacă prietenii foarte buni din SPD nu au avut nimic a spune despre această vizită neobișnuit de caldă cu cancelarul german, premierul Ponta a declarat: "Nu doar că nu au avut nimic de spus, dimpotrivă: în urmă cu două săptămâni am participat la Leipzig alături de președintele francez, de prim-miniștrii social-democrați și, atenție, alături de cancelarul creștin-democrat d-na Angela Merkel la evenimentele prilejuite de 150 de ani de la înființarea SPD. Evenimentul de la Leipzig a fost o lecție nu numai pentru România, ci, cred, pentru întreaga Europa, despre cum se vede disputa politică în Germania. Știu să stea în aceeași sală, atenție, la un eveniment al unuia dintre partid, multe din pozițiile Germaniei de politică europeană sau de politică externă sunt destul de coordonate între Putere și Opoziție. Eu fac parte din familia politică social-democrată, dar Europa nu va fi niciodată doar social-democrată sau doar populară. Interesul României este de a avea un rol de jucat ca țară și ca oameni politici responsabili", a punctat Victor Ponta.
România se bucură de mai multă încredere la Berlin, decât la București
Premierul Victor Ponta a mai susținut că, dincolo de investițiile germane care s-au făcut până acum în România, mai sunt destui investitori germani care au încredere în potențialul nostru. "Străinii ne văd cu ochii mult mai buni decât ne vedem noi înșine și au o părere mai bună despre România decât avem noi despre România, Sunt destui care vor să vină în continuare să investească bani, până la urmă foarte multă energie, în afaceri în România. Am auzit foarte multe vorbe foarte frumoase despre românii care lucrează în firmele cu capital german în România, am auzit cuvinte frumoase despre tineri români care lucrează în special în IT aici în Germania și despre intenția de a reloca o parte importantă a serviciilor în România, ceea ce înseamnă că tinerii români vor putea câștiga mii de euro pe lună, aici, în România. Este mult mai multă încredere în România de aici de la Berlin, decât poate avem noi la București", a atras atenția prim-ministrul.
Analistul politic Bogdan Chirieac a dorit să afle dacă discuțiile între cei doi oficiali au vizat și gazele de șist. "Am discutat despre energie, despre faptul că, pentru România, unul din obiectivele fundamentale ale Guvernului este ca țara noastră să devină idependentă din punct de vedere energetic, și evident am vorbit despre exploatările din Marea Neagră și despre gazul de șist. Aici, poziția cancelarului a fost că fiecare țară europeană își urmărește acest interes, de a fi independent energetic și a fost o discuție și despre Nabucco, pe care Germania îl susține, dar care este în concurență acerbă cu un alt proiect care ar putea ocoli România. Dacă nu va fi Nabucco prin România, va trebui să ne pregătim să găsim o altă soluție de asigurare a necesarului de gaz pentru România, eventual a necesarului de gaz pentru Moldova, pentru că anul acesta vom termina conexiunea cu Republica Moldova, și de a păstra prețurile pentru industrie și pentru populație, într-o limită rezonabilă pentru a nu ne trezi că închidem fabricile sau oamenii nu o să mai poată să-și plătească facturile dacă nu găsim soluții ca energia, gazul special și energia electrică să rămână în prețuri rezonabile", a fost răspunsul oferit de către premierul Victor Ponta, în direct, la România TV, după întrevederea istorică pe care a avut-o, luni seară, la sediul Cancelariei Federale din Berlin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu