Uniunea Procurorilor critică și ea alegerile din CSM

csm_presedinte_si_vicepresedinte dc
csm_presedinte_si_vicepresedinte dc

Asociația Procurorilor din România transmite, marți, într-un comunicat de presă, că regretă ”lipsa de transparență și comunicare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care a provocat o profundă nemulțumire judecătorilor”, potrivit luju.ro.

APR precizează că, în alte condiții, alegerea unui procuror în conducerea CSM ar fi echivalentul recunoașterii contribuției acestora la eficiența justiției. Asociația notează nu există prevederi legale care să interzică unui procuror să fie președinte al Consiliului, iar ambiguitățile legislative ar trebui eliminate.

Criticile APR vin după ce, Asociația Magistraților Români și Uniunea Națională a Judecătorilor din România s-au declarat și ele nemulțumite de alegerile conducerii CSM și de numirea unui procuror în fruntea instituției.

În continuare, comunicatul UPR:

Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima regretul pentru lipsa de transparenta si comunicare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care a provocat o profunda nemultumire judecatorilor.

In alte conditii, alegerea unui procuror in functia de presedinte anual al corpului magistratilor ar fi fost, poate, considerata o recunoastere a contributiei acestora la eficienta justitiei.

In conditiile in care aceasta alegere este motiv de dezbinare intre magistrati, de frustrare si tristete pentru judecatori, nu avem nici o satisfactie.

Nu dorim sa analizam aici cine are dreptate, unitatea magistratilor este mai importanta decat orice altceva, iar acest lucru a fost evident in lunile septembrie si octombrie 2009 cu ocazia protestului judecatorilor si procurorilor.

Apreciem pozitia AMR si UNJR care in exprimarile lor publice s-au straduit sa nu-si ofenseze colegii procurori.

De unde totusi nemultumirea judecatorilor? Nu pot procurorii sa ocupe functia de presedinte a Consiliului Superior al Magistraturii? Nici o dispozitie legala nu se opune, numai ca intr-un for profesional al magistratilor trebuie sa existe quasiconsens cel putin pentru deciziile importante.

Nemultumirile sunt generate si de unele imperfectiuni ale statutului procurorilor.

Inca din 1302 cand Filip cel Frumos a semnat ordonanta care este considerata actul de nastere al Ministerului Public, partidele sau grupurile politice s-au straduit sa obtina o cat de mica influenta asupra parchetelor prin reglementarea apartenentei lor la Executiv.

Aceeasi eroare s-a comis si in legislatia romaneasca: Constitutia din 1991 revizuita in 2003 a consacrat autoritatea ministrului justitiei asupra procurorilor.

Chiar daca Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara a atenuat mult dependenta de ministrul justitiei, chiar daca Curtea Constitutionala a recunoscut egalitatea de pozitie si cariera juridica a judecatorului si a procurorului, in constiinta opiniei publice procurorii nu sunt independenti.

Ce este de facut?

Divergente intre judecatori si procurori exista in toate statele europene si pentru acest motiv Consiliul Europei a adoptat ca document oficial Declaratia de la Bordeaux, un set de principii care trebuie sa reglementeze relatiile dintre judecatori si procurori.

Mai presus de orice, insa, este necesar sa se elimine ambiguitatile legislative.

In acest sens, Executivul si Legislativul care si-au propus obiectivul major al revizuirii Constitutiei sa indrepte statutul procurorului aducandu-l in pozitia de egalitate perfecta cu judecatorul, in folosul adevarului, binelui public, justitiei romanesti.

In ceea ce priveste actualul diferend de la Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale vor fi prezente la urmatoarea sedinta a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si vor face eforturi concertate de instaurare a unui climat de conciliere, transparenta si incredere.

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania

Conferentiar dr. Constantin Sima”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel