Un nou măr al discordiei în PDL: ministrul Economiei propune cota unică de 10%, iar ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu o susține

ialomiteanu_ariton
ialomiteanu_ariton

De data aceasta nu a mai fost o inițiativă a opoziției și nici nu au mai votat după deget. Parlamentarii PDL, în frunte cu ministrul Economiei, Ion Ariton, au trecut cu succes prin Senat reducerea cotei unice de impozitare de la 16 la 10%. La scurt timp, ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu, a vorbit în numele Guvernului și a declarat că acesra nu susține inițiativa legislativă, deoarece bugetul pe 2011 se bazează pe un impozit de 16%.

„Guvernul a elaborat strategia fiscal-bugetară şi elaborează bugetul de stat pentru 2011 pe baza cotei de 16%, atât la impozitul pe profit, cât şi la impozitul pe venit. Deci, noi nu susţinem reducerea cotelor de impozit”, a declarat Gheorghe Ialomiţianu. Este ca și cum ministrul Economiei ar face parte din alt Guvern decât cel condus de Emil Boc. Întrebat despre acest lucru, mai exact cum este posibil ca un membru al guvernului să propună o inițiativă legislativă, iar altul să vorbească în numele guvernului, spunând că nu o susține, ministrul Ialomițeanu a evitat subiectul, declarând că este convins că această inițiativă legislativă nu va trece de Camera Deputaților. Senatorii au adoptat cu 45 de voturi "pentru", 31 de voturi "împotrivă" şi 8 abţineri, proiectul de lege  prin care cota unică de impozitare este diminuată de la 16% la 10%.

FMI va avea ultimul cuvânt asupra acestei măsuri, care ar presupune relaxarea fiscală și atragerea investitorilor

În declarațiile lor, membrii PDL nu fac altceva decât să recunoască supremația FMI asupra politicii fiscale din România. Liderul senatorilor democrat liberali, Cristian Rădulescu, le-a reamintit colegilor săi că există diferenţe între voinţă şi putinţă în politică, între ce ar fi indicat pe termen mediu şi lung şi ce este obligatoriu pe termen scurt, între atitudinea pe care pot şi trebuie să o aibă unii colegi senatori aleşi uninominali şi ce pot face odată ajunşi în Executiv. El a subliniat că, la nivelul conducerii democrat liberalilor, a fost schiţat un model care arăta că este posibil pe termen mediu şi lung să crească salariul mediu în condiţiile în care scad anumite impozitări şi care era funcţional. Dar, după aceea, vine FMI şi ne spune că nu este indicat să scădem impozitarea azi, până când condiţiile economice nu vor permite acest lucru, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel