Un 2011 fără impozit forfetar: firmele pot răsufla liniştite

Şi-au dat seama târziu, dar au făcut-o. Guvernanţii au realizat că motorul economiei pe timp de criză îl reprezintă IMM-urile şi că nu le pot sufoca cu impozite excesive. Astfel, Guvernul a decis să renunţe la reintroducerea impozitului forfetar din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Impozitul forfetar, din cauza căruia au fost desființate mii de firme și din cauza căruia alte mii de firme și-au suspendat activitatea, urma să fie reintrodus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.

Reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microîntreprinderilor este una din variantele care vor fi analizate împreună cu Comisia Europeană şi FMI pentru optimizarea sistemului fiscal şi o mai bună colectare a veniturilor.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat luni, la Guvern că, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, s-a ajuns la concluzia că eliminarea impozitului minim nu necesită măsuri compensatorii.

Impozitul minim a fost introdus în primăvara anului trecut şi, potrivit autorităţilor, eliminarea acestuia nu are efect asupra încasărilor bugetare din 2010, iar impactul pentru anul viitor este estimat la un miliard de lei. Începând cu 1 octombrie, firmele plătesc impozit pe profit de 16%. Până sfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri. Această prevedere nu a mai fost aplicată şi în 2010.

Citeşte şi:

Boc anunţă „decesul” impozitului minim care a îngropat sute de mii de firme. Ce pachet de măsuri economice crede premierul că va scoate România din criză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel