Top 5 evenimente care au marcat sectorul agricol în 2013

B1357504444
B1357504444

Anul 2013 a fost unul în care fermierii au fost feriți de furia naturii. Vremea a fost favorabilă, iar recoltele au fost record. Însă, au existat și o serie de scandaluri care au afectat sectorul de agribusiness și, implicit, viata agricultorilor.

Iată topul evenimentelor care au marcat sectorul agricol, realizat de agrointel.ro:

1. Scandalul cărnii de cal

Scandalul cărnii de cal a izbucnit în februarie și a adus prejudicii uriaşe României și companiilor autohtone care exportă carne. Totul a pornit din Anglia când, într-un pachet de lasagna cu carne de vită s-a găsit carne de cal. Inițial, s-a anunțat că provenineța cărnii era românească, dar apoi s-a dovedit că producătorii noștri au fost acuzați pe nedrept. Prea târziu, însă: mai multe companii au pierdut contracte importante de exporturi.

2. Scandalul aflatoxinei

Nici bine nu s-a încheiat scandalul cărnii de cal, că a și izbucnit un altul: al aflatoxinei. Luna martie a fost una cu ghinion pentru producătorii de lapte. Scandalul aflatoxinei a cuprins săptămâni bune de dezbateri, culminate cu conferințe-maraton susținute de marii producători de lactate, dar și de demonstrații de încredere ale ministrului Daniel Constantin, care a băut lapte în direct în platoul mai multor televiziuni. În perioada scandalului pornit de la o cantitate de lapte importat din Ungaria și depistat cu aflatoxină, vânzările au scăzut cu 30%, iar protestele fermierilor au ajuns până la vărsarea laptelui pe ogoare.

3. Reducerea TVA-ului la pâine și produsele de panificație

Decizia politică de a reduce TVA-ul la pâine a fost luată după o serie de amânări și dezbateri. A schimbat total perspectiva producătorilor, dar și a fermierilor din industrie. Prețurile la raft au scăzut, deși nu spectaculos. Însă, cel mai mare câștig a venit odată cu cifrele care au dovedit o creștere a fiscalității la vânzarea acestor produse. Pentru anul 2014, guvernanții au înaintat ipoteza ca modelul de succes din panificație să fie copiat și pentru alte sectoare din alimentație, precum cel al cărnii sau al lactatelor.

4. Prăbușirea prețurilor la cereale

A fost un moment mai puțin mediatizat și vizibil pentru populație, însă, potrivit sursei citate a fost cel care poate a marcat cel mai mult viața ferimierilor. Prețurile mici oferite pe recolte au dezamăgit producătorii agricoli care, deși au avut un an bun din punct de revedere al rentabilității, nu au putut să își fructifice munca și printr-un profit pe măsură. Cei care nu au dispus de spații de depozitare sau au fost obligați să achite credite scadente au pierdut sume importante la vânzarea recoltei cu prețurile ce atinseseră un record negative pentru ultimii ani.

5. Vizita la București a premierului chinez Li Keqiang

Forumul economic China-Europa Centrală și de Est desfășurat la sfârșitul lunii noimebrie la București a fost însoțit de o vizită istorică, cea a unei delegații chineze condusă de premierul republicii populare, Li Kequiang. În cadrul întâlnirilor avute în România, mai mulți oameni de afaceri români au avut posibilitatea de a stabili legături cu omologi din China. Poate cele mai importante discuții au fost purtate în jurul unor colaborări în domeniul agricol între producătorii și fermierii români și reprezentanții chinezi. A fost  încheiat un protocol pentru exporturi de animale vii: porci și vaci, din România. Volumul mare al primelor comenzi discutate, precum și deschiderea unei piețe cu un potențial uriaș au fost un moment de maximă semnificație pentru perspectivele fermierilor români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel